• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Már Európában a Taxotere

Szakmai írások Forrás: Noguchi Communications

Az FDA jóváhagyás után Európában is törzskönyvezték a Taxoteret a korai stádiumú emlőrák gyógyításában.

Az európai törzskönyvezés alapját is a Nemzetközi Emlőrák-kutató Csoport (BCIRG) 001/TAX 316 jelzésű vizsgálata jelentette, amely bizonyította, hogy  a korai stádiumú, nyirokcsomó-pozitív emlőrákban szenvedő nőknél, akik műtéti beavatkozása után Taxotereâ alapú kemoterápiát (TAC) alkalmaztak, a rák kiújulásának rizikója 25.7 százalékkal, míg a halálozás 31 százalékkal csökkent. Fontos kiemelni, hogy a csakneml 5 éves (55 hónapos időtartamú) vizsgálat során a terápia eredményeként a visszaesés kockázata a vizsgálatban résztvevő nők hormonreceptor státuszától függetlenül csökkent.


Az eredmény nagyon sok olyan nőnek adja vissza a betegségmentes túlélés lehetőségét, akik betegségét korai stádiumban diagnosztizálták. Ez azért különösen jelentős, mert világszerte évente több mint 300.000 nőben diagnosztizálják a korai stádiumú, nyirokcsomó-pozitív emlőrákot. A betegek legnagyobb részéből műtéttel távolítják el a tumort, majd rendszerint kemoterápiát is magába foglaló kiegészítő kezelést alkalmaznak a tumor kiújulásának megelőzésére.

A BCIRG 001 / TAX 316 vizsgálatról
A számos centrumban zajló vizsgálat elsődleges célja az volt, hogy összehasonlítsa a betegségmentes túlélés arányát a Taxotere, doxorubicin és cyclophosphamid kombinációjú kezelés (TAC), valamint a hagyományosnak számító 5-fluorouracil, doxorubicin és cyclophosphamide terápia (FAC) alkalmazása után. A mintegyl öt évig tartó vizsgálat eredményét a San Antonióban 2003 decemberében tartott emlőrák szimpóziumon mutatták be.

 
A vizsgálatban 1,491 pre- és post-menopauzális korú, nyirokcsomó-pozitív, korai stádiumú emlőrákban szenvedő nő vett részt a világ 20 országából, Magyarországról 3 centrum. Az Országos Onkológiai Intézetben Prof. Dr. Láng István és Dr. Juhos Éva, a Szent Margit Kórházban Dr. Baki Márta és Dr. Bóér Katalin, a győri Petz Aladár Kórházban pedig Dr. Pintér Tamás vezetésével folytak a vizsgálatok.

A Taxotere törzskönyvezett terápia a metasztatikus emlőrák, a nem kissejtes tüdőrák, és a prosztatarák kezelésére, valamint immár az FDA által elfogadott terápia korai stádiumú, nyirokcsomó-pozitív emlőrák esetén. Az új javallat európai törzskönyvezése folyamatban van. Mindamellett széleskörű klinikai vizsgálatok folynak a fej-nyak-, valamint a gyomorrák kezelésében is. További törzskönyvezési kérelmek benyújtását tervezték a gyomorrák kezelésére még 2004-ben, illetve a fej-nyak daganatok kezelésére 2005 során.