• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

EU kutatásfinanszírozás: tovább az amerikai úton!

Európai Unió Forrás: Scrip

Független alapkutatásokat szorgalmaznak az európai tudományos szervezetek.

Negyvennégy – összesen több százezer kutatót – képviselő szervezet intézett közös felhívást az EU kutatási ügyekben is illetékes minisztereihez, szorgalmazva, hogy biztosítsák az új Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) függetlenségét és a tudományos alapkutatások fellendítéséhez szükséges anyagi eszközöket.

A szervezetek szerint az ERC kulcsszerepet játszik a földrész versenyképességének illetve innovációs lehetőségeinek növelésében, és nélkülözhetetlen ahhoz, hogy Európa maradéktalanul élhessen esélyeivel a világgazdaság tudás-alapú szektorában. Az ERC szervezése immár három esztendeje folyik, a kutatók pedig azt szeretnék, hogy az EU-adminisztráció végérvényesen tisztázná a működésével kapcsolatos még nyitott kérdéseket, elkötelezze magát hathatós anyagi támogatása mellett, és megfelelő formában szavatolja függetlenségét.

A Tanács, úgymond, erősíteni fogja Európa tudományos alapjait, ösztönzi majd a kutatókat, hogy „a tudomány határait áttörő eszmékkel" álljanak elő – éspedig úgy, hogy ebben nem gátolják sem a létező nemzeti finanszírozási rendszerek, sem a célorientált EU-keretprogramok. Az úttörő jellegű alap-, illetve a célorientált kutatások egyaránt szükségesek, hiszen alkalmazásuk nélkül alapkutatások sincsenek, és „az ipar minden eurónak, amit a forradalmian új területek kutatására adnak ki, a sokszorosát fogja ugyanezen témák vizsgálatára költeni".

A felhívást a Kezdeményezés az Európai Tudományért (Initiative for the Science in Europe, ISE) tette közzé – a fórum tudományos társaságokat és organizációkat tömörít –, amely szorgalmazza az alapkutatásokat, valamint a tudomány érdekeinek erős és független képviseletét az európai politikai döntéshozatalban. Az ISE szerint a Tanács költségvetésének rövid időn belül el kell érnie az évi 1,5-2 milliárd eurót, másként érzékelni sem lehet majd a működését. (Az állítás hivatkozási alapjául szolgál, hogy az USA Nemzeti Egészségügyi Intézeteit és a Nemzeti Tudományos Alapítványát évente 28 illetve 5 milliárd dollárral finanszírozzák, ami „illusztrálja, mi szükséges az egy egész kontinensre kiterjedő hatáshoz".)

Az aláírók szerint a Tanács teljes függetlensége ugyancsak alapkövetelmény, irányító testülete maga határozza meg politikáját, többek közt azt, mely területeket támogasson és milyen finanszírozási eszközökhöz folyamodjon: „bármilyen mértékű függés egy magasabb hivatali fórumtól kontraproduktív, ennélfogva elfogadhatatlan".

A hónap elején az EU Versenytanácsa informális tanácskozást tartott, megvitatva az „identifikációs bizottság" ajánlásait: ez utóbbi határozza meg az ERC irányító testületének összetételét.

Az ISE-felhívást megfogalmazó szervezetek közt szerepelt az Európai Biotechnológiai Szövetség, az Élettudományok Európai Fóruma, az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium, az Immunológiai Intézetek Európai Hálózata, és az Európai Génterápiás Társaság is.