• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Németország: támogatás vény nélküli gyógyszerekre

Európai Unió Forrás: Scrip

A szövetségi egészségügyi bizottság (GBA)úgy döntött, bővítik a támogatható recept nélkül szerek körét.

A döntés a gyógyszeripar szempontjából nagy jelentőséggel bír, mert a listabővítést egyszer már elnapolták – igaz, a végleges változatról még most is hiányzik az egészségügyi tárca pecsétje, és még nyilvánosságra sem hozták. A GBA arra számít, hogy február végén vagy március elején lát majd napvilágot a hivatalos közlönyben.


A 2004 január 1-jén életbe lépett egészségügyi reform értelmében az egészségbiztosítók (Krankenkassen) néhány szer kivételével nem támogatják a nem-vényköteles gyógyszereket.


Mivel azonban e kivételek listáját csak 2004 márciusában hozták nyilvánosságra, a GBA jó néhány petíciót kapott betegektől, orvosoktól és a gyógyszergyártóktól, melyekben azok további hatóanyagok felvételét kérték a támogatott körbe.


A problémával GBA gyógyszer-albizottsága folyamatosan foglalkozik, azóta több konzultációt is szervezett, júniusban pedig egy szer státuszát is módosította. A GBA szerint a tavalyi lista az idén is „elfogadható", a csekély számú friss döntés ritka betegségek szereit érinti.
A tanácskozáson bizonyos, a terhesgondozásban alkalmazott vitaminok, nyomelemek, egyes súlyos bőrbetegségek kezelésére használatos helyi érzéstelenítő és/vagy antiszeptikus szerek, illetve pajzsmirigyre ható termékek státuszáról döntöttek. Az egyértelműség kedvéért a listán megfogalmazásbeli módosításokat is végrehajtottak, kiderült ugyanis, hogy az eredeti változat a gyakorlatban helyenként értelmezési nehézségeket okozott.


Dr Rainer Hess, a GBA elnöke nyomatékosította: a lista változásai is mutatják, hogy a bizottság számára fontos annak naprakészen tartása, a gyors változtatásoknak azonban útjában áll a „kivétellista" bővítésének szigorú szabályzása. Ezért is állítottak fel, úgymond, egy munkacsoportot, amely vizsgálja, miképpen lehetne egyértelműbbé tenni a bővítési kritériumokat. A csoport még nem fejezte be munkáját.
Dr. Hess szerint a jövőben sem kerül le a napirendről a lista bővítésének kérdése, fontos ugyanis, hogy mindenkor megfeleljen az orvostudományok fejlődésének illetve a gyógyszerek státus-változásainak (t.i.: annak, ha egy szer átkerül a receptköteles csoportból a vény nélkülibe, vagy megfordítva).