• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pozsonyi parlamenti pengeváltás

Európai Unió Forrás: Scrip

Szlovák egészségügyi reform: a törvényhozás elnöki vétót hatálytalanított.

A szlovák parlament hatálytalanította Ivan Gasparovic államelnök vétóját, amellyel egy hat törvénytervezetből álló csomag két elemét próbálta kiiktatni. A csomag az országos egészségügyi ellátás átalakítását, illetve ennek az államszocialista elemektől való „megtisztítását" célozza. A törvények a következő két év folyamán lépnek életbe.


A törvény előkészítést végző egészségügyi minisztérium kemény csatákat tudhat maga mögött: meg kellett vívnia a nyilvánossággal, az egészségügyben dolgozókkal, és a parlamenti erőkkel is. A tárca terveit a Világbank 2,8 milliárd koronás (86 millió dolláros) kölcsönnel támogatta.


Az egészségügyi ellátás spektrumát meghatározó törvény a legnagyobb hatással a gyógyszerellátásra lesz, mivel érinti a támogatandó szerek kiválasztását. A cégek eddig maguk kezdeményezhették gyártmányaik fölvételét a támogatott listára, kedvezőbb pozíciókat alkudhattak ki, ez azonban most véget ér, a minisztérium ugyanis maga dönt, és a térítési listát egyszerűen közzéteszi. Az illetékes tisztviselők abban bíznak, hogy az új folyamat átláthatóbb lesz az eddiginél.


A törvény 3500 betegség („egészségi állapot") kezeléséhez írja elő beteg-önrész fizetését – ezt azonban a kormánynak kell jóváhagynia. A többi 6500 kategória továbbra is 100 százalékos támogatást kap. Az új rendszert várhatóan 2006 őszén vezetik be. Tavaly a minisztérium bevezette az esetenkénti 20 koronás recept- és vizsgálati díjat, valamint a napi 50 koronás kórházi díjat is.
Két másik törvény az egészségbiztosítással foglalkozik: bevezetik a kötelező, illetve az önkéntes biztosítás kategóriáit, és meghatározzák az általuk fedezett egészségügyi szolgáltatások körét. A magánbiztosítók 60 százalékának társasági vagyonnal rendelkező részvénytársasággá alakulnia, azonban két legnagyobb cég, a lakosság összesen 80 százalékát biztosító VZP és SZP állami tulajdonban marad.


Három másik törvény az egészségügyi szolgáltatásokra illetve szolgáltatóikra vonatkozik. Az egyik megnyitja az utat a kórházak privatizációja és részvénytársasággá alakításuk előtt, és megszűnteti állami finanszírozást – ami különösen erős ellenállásba ütközött.


Jóllehet konkrét jogszabály nem akadályozza majd, hogy biztosítók kórházakat és gyógyszertárakat birtokoljanak, egészségügyi szolgáltatások nyújtásában nem vehetnek majd részt.