• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Riport az EU-gyógyszeriparról

Európai Unió Forrás: Scrip

Az ausztrál támogatási rendszert tekinti mintának a WHO.

Az Egészségügyi Világszervezet hamarosan elkészül egy jelentéssel, amely többek közt a gyógyszerkutatás EU-beli nehézségeivel, az árképzés problémáival és bizonyos terápiás területek innovatívgyógyszer-igényével foglalkozik. A kutatást az Európai Bizottság számára készült 2001-es Pamolli-jelentés ihlette, amely megállapította, hogy az európai ipar versenyképessége az amerikaihoz képest csökken, a gyógyszerkiadások pedig növekszenek.

A WHO jelentése ehhez képest elsősorban a közegészségügy szempontjából közelíti meg a helyzetet – nyilatkozta a Scriptnek Richard Laing, a világszervezet szóvivője.


A jelentésben elsődleges fontosságú gyógyszereknek azokat minősítik majd, amelyekre Európában és a harmadik világban egyaránt szükség van: a rák-, diabétesz-, tuberkulózis- és májgyógyszereket. (Utóbbiak közül azokat, amelyekkel az alkoholizmus okozta májkárosodásokat kezelik.) A dokumentum különös figyelmet tulajdonít majd az időseknek, a nőknek és azoknak a betegségeknek, amelyeket egyébként elhanyagolnak.


Ami az árakat illeti, az ipar fő gondja, hogy az európai ármegállapítási és térítési mechanizmusok változásai nem láthatók előre – közölte Laing. Ezügyben a WHO az ausztrál gyógyszertámogatási rendszer hatóságaival működött együtt. Ezek, úgymond, döntéseik során tekintetbe veszik, milyen értéket képvisel egy-egy termék a páciensek és az egészségügy szempontjából; számolnak olyan tényezőkkel, mint az életminőség javításának lehetősége, vagy a hozzáadott értéknek – a már meglévő szerekhez viszonyított – növekedése. Ezt a rendszert kellene adaptálni az európai viszonyokra – jelentette ki a szóvivő.


Érdekes módon a WHO nem támogatja az „európai egységár" koncepcióját (amelynek alkalmazása, illetve szükség esetén az egyes nemzeti költségvetések központi visszatérítést kapnának), holott az Európai Bizottság és egyes multinacionális cégek felkarolták az ötletet. Laing úgy vélte, egy ilyen szisztéma negatívan hatna a cégekre: alacsonyabb átlagárakon adnák termékeiket, mint amennyit a gazdag országok fizetni tudnának értük, ugyanakkor drágábban, semhogy ezek a szegényebb nemzetek számára is hozzáférhetők legyenek.
A végső, várhatóan 80-90 oldalas dokumentumot hivatalosan november 18-án, Hágában hozzák nyilvánosságra.