• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egészségpolitika – Gyógyszerpolitika

Gyógyszerpiac Forrás: MOSZ.hu

A gyógyszertárak jelenlegi gazdasági helyzete több mint aggodalomkeltő.

A gazdasági döntések alapvetően befolyásolják az egészségpolitikát, s az egészségpolitikai döntések rendkívül komplex és tartós hatású következményekkel járnak. Amennyiben megvizsgáljuk a Széll Kálmán 1.0 és 2.0 tervek direkt hatásait a gyógyszerkassza változásaira, figyelemre méltó összefüggéseket és következményeket találunk - írja tanulmnányában dr. Mikola Bálint elnök, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének honlapján.

Mint írja, a gyártói oldalon, a világszinten tapasztalható gyógyszerköltség-lefaragások következményeként a fejlett piacok növekedése lassul, további és folyamatos költségmegtakarítási lépések történnek. Az európai piacok komoly kihívása a kórházi tartozások magas összege, a gyógyszerpiac történelmi szinten is alacsony növekedési üteme.A gyógyszer-nagykereskedelem gyártói kapcsolatrendszerére is rányomta a bélyeget a forrásszűkülés. Jóval nagyobb a gazdasági fegyelem, ami elsősorban az ellátási és az elszámolási kapcsolatokra nyomja rá a bélyegét.

A nagykereskedelmi szereplők mozgásterének szűkülése viszont kivetül a gyógyszertári ellátásra is. Ezzel függenek össze a napjainkban egyre gyakrabban tetten érhető gyógyszerhiányok.
A gyógyszer-nagykereskedelem gyártói kapcsolatrendszerére is rányomta a bélyeget a forrásszűkülés. Jóval nagyobb a gazdasági fegyelem, ami elsősorban az ellátási és az elszámolási kapcsolatokra nyomja rá a bélyegét. A nagykereskedelmi szereplők mozgásterének szűkülése viszont kivetül a gyógyszertári ellátásra is. Ezzel függenek össze a napjainkban egyre gyakrabban tetten érhető gyógyszerhiányok.

Modellszámítások szerint a legnagyobb terhet viselő és fennmaradásáért küzdő gyógyszertári középmezőny jövedelmezősége a szakmai feladatok ellátására is kritikus mértékű. Sem a generikus helyettesítési-, a szolgáltatási díj, sem a finanszírozási előleg nem elegendő veszteségeink visszapótlására. Azt a látszatkeltést pedig, hogy végre stabilizálódtunk, kereken visszautasítjuk. Azt kellene inkább felmérni, hol tartunk a hivatást fejlesztő stratégiai programokkal. Ki tud ma időt szánni a hatékony terápiamenedzselésre, a gyógyszerészi gondozás fejlesztésére, a telemedicina programokban való részvételre, a geriátriai- és a célként kitűzött pediátriai programok fejlesztésére, és még sok másra, amit közösen álmodtunk meg, és kicsúszni látszik alólunk. Ehhez kellenek az eszközök, miközben a sok taktikázás mellett, tekintetünket a horizonton tartva nem feledjük el a stratégiát.

Részletek, táblázatok, számok a honapon

Legolvasottabb cikkeink