• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A marihuána kockázatos, de annál nem több?

Hírek Forrás: Népszabadság

Ez a negyedik leggyakrabban fogyasztott pszichoaktív szer a legális kávé, dohány és alkohol után.

Becslések szerint 150-500 millióan fogyasztanak a világon alkalmilag vagy rendszeresen marihuánát. Ez a legrégebbi és legelterjedtebb illegális drog, igaz, csak a negyedik leggyakrabban fogyasztott pszichoaktív szer a legális kávé, dohány és alkohol után. Számos, átfogó vizsgálat próbálta tisztázni, mennyire veszélyesek a kenderszármazékok, de sokszor egymásnak ellentmondó eredményre jutottak. A marihuána ügyében oda kanyarodott vissza a világ, ahol az első igazi kutatás végződött. Több mint száz éve Indiában mérték fel, milyen kockázatai vannak a kenderszívásnak. Azóta sincs rá egyértelmű válasz, miért került a marihuána a tiltott kábítószerek listájára. Az indiai vizsgálat és sok-sok későbbi kutatás végeredményét úgy összegezték, a mértékkel szívott marihuána nem okoz több bajt, mint a mértékkel fogyasztott whisky.

A marihuána egyértelműen drog – írja a Népszabadság. A kenderszármazékokat ősidők óta ellazulásra, "kikapcsolásra" szívják, mivel így hatnak a központi idegrendszerre és a keringésre. Kellemes érzést, eufóriát okoznak, szemlélődővé teszik a fogyasztót, serkentik a képzeletet. Amit a marihuánának általában "felrónak", felerősíti az aktuális lelkiállapotot, ezért nem kizárt, hogy aki szomorú, az még inkább rosszkedvű lesz tőle, akár pánikreakció is felléphet nála.

Több kísérlet igazolta, hogy a marihuána rossz hatással van a rövid távú memóriára. Ha valakinek "beszívott" állapotban szavakat mutatnak, majd visszakérdezik ezeket, a józan kontrollcsoporthoz képest siralmas teljesítményt nyújt. A Nemzetközi Neuropszichológiai Társaság folyóiratában publikált tanulmány szerint a rendszeresen füvezők és a kannabiszt egyáltalán nem használók között nem sikerült alapvető eltéréseket kimutatni a tanulás és az emlékezés területén. A magyar 16 évesek körében 1995 és 2003 között végzett felmérések szerint a középiskolások mintegy 27 százaléka kipróbált már valamilyen tiltott szert, döntő többségük a marihuánát, viszont 31 százalékuk havonta legalább egyszer részegre issza magát, és csaknem 36 százalékuk rendszeresen dohányzik.