• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A népegészségügyi program folyatódik

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Tevékenységük keretét továbbra is az Országgyűlés által 2003-ban elfogadott tízéves népegészségügyi stratégia határozza meg.

Az egy esztendeje alakult Népegészségügyi Kormánymegbízotti Iroda munkájának eredményeiről, továbbá idei feladatokról szólt mai budapesti sajtótájékoztatóján a kormánymegbízott.


Kökény Mihály hangsúlyozta: az iroda alapvető küldetése, hogy választ adjon az egészséget érintő kihívásokra. Segítse és felgyorsítsa a népegészségügyi program kiteljesítését, az egészség tekintetében érvényesülő egyenlőtlenségek csökkentését, közelítve ezzel a magyar lakosság életesélyeit az Európai Unió átlagához. Tekintettel arra, hogy az egészség nem az egészségügyben keletkezik és vész el, társadalmi és gazdasági kölcsönhatások eredőjeként javul vagy romlik a népesség egészsége. Ezért az egészségfejlesztés talpköve az ágazatköziség, a kormánymegbízott irodájának legfőbb feladata e tárcaközi tevékenységek koordinálása.


A kormánymegbízott kiemelte: tevékenységük keretét továbbra is az Országgyűlés által 2003-ban elfogadott tízéves népegészségügyi stratégia határozza meg. Ennek a programnak alapvető célkitűzése, hogy 2012-ig a születéskor várható élettartam legalább 3 évvel hosszabbodjon meg, miközben növekedik rokkantságtól és betegségtől mentes éveink száma.


Mint ismeretes, az 1142/2004. (XII. 15.) Kormányhatározat értelmében a népegészségügyi program végrehajtásának koordinálását, a tárcaközi feladatok biztosítását és a program Kormány előtti képviseletét egy esztendeje kormánymegbízott (Kökény Mihály) látja el. Kinevezésével Magyarországon a rendszerváltás óta először jutott kifejezésre az a szándék, hogy az egészségmegőrzés, az egészség szempontjainak érvényesítése túllépi az ágazati szaktárca kereteit, ez összkormányzati ügy. Az iroda ugyanis munkájával hozzájárul, hogy az egészséget támogató politikai gyakorlat terjedjen, azaz a kormányzati döntések előkészítésével az egészségre gyakorolt hatásokat gondosabban mérlegeljék.