• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A személyre szabott gyógyításé a jövő

Hírek Forrás: Magyar Hírlap

Megkezdődött a dél-budai Orvosi Biotechnológiai Innovációs Központ (OBIK) kialakítása - biotechnológiai melléklet a Magyar Hírlapban.

Az Országos Gyógyintézeti Központ kutató-fejlesztő részlege, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az MTA SZBK Enzimológiai Intézet és két ingatlanfejlesztő cég, az Arcadom Rt. és a BigGeorges-NV Rt. projekttársasága jelentős állami támogatást nyert a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázatán, és megkezdte egy dél-budai Orvosi Biotechnológiai Innovációs Központ (OBIK) kialakítását. A központ célja elsősorban az úgynevezett személyre szabott orvoslás alapjainak megteremtése, egy nemzetközi szintű magyar innovációs központ létrehozása a modern diagnosztika és gyógyító módszerek fejlesztése érdekében - adta hírül Biotechnológiáról szóló mellékletében a Magyar Hírlap.


Asztma – az újabb népbetegség
Jelenleg 150-200 millió asztmás ember él a Földön, számuk az utóbbi két évtizedben megduplázódott. Legnagyobb hányaduk szénanáthában szenvedett, mielőtt kialakult az asztma, amely különösen a fejlett országokban fenyegető betegég, mivel a környezet itt a legszennyezettebb. A harmadik világ országaiban ismeretlen a betegség. A gyermekkori asztma kialakulásának oka leggyakrabban genetikai, de környezeti hatások is közrejátszanak. A betegségek kezelési módszereinek száma is egyre nő, ami jelentősen megkönnyítheti a betegségben szenvedők életét.

Fagyasztott petesejtből is születhet bébi
Wendy és Jared Kennedy az első pár, akiket gyermekükhöz a világ első petesejtbankja segítette hozzá. A világon két olyan petesejtbank működik az Egyesült Államokban, Lexingtonban és Phoenixben, amelyet magánszemélyek igénybe vehetnek. A módszer, amellyel sikeresen lefagyaszthatók a hímivarsejtek, már évtizedek óta a meddő pároknak segít. A női ivarsejtek sikeres lefagyasztásának módszere nemrég vált ismertté. Ezt felhasználva a Cryo Eggs International (CEI) nevű sejtbank donor petesejtet kínál fel a meddő nőknek, akik ezáltal családot alapíthatnak. A pácienseknek, akik át akarják élni a terhesség és a szülés élményét, csak ki kell választaniuk a számukra tetsző petesejtet, és máris elszállítják bárhová a világon, hogy aztán ott kiolvasztva, megtermékenyítve méhükbe ültessék embrió formájában.

A petesejtbank a korábbiakkal szemben abban is előrelépést jelent, hogy a fagyasztott petesejtek alkalmazása nagymértékben csökkenti a mai kor legelterjedtebb fertőzéseinek veszélyét. A CEI petesejtjeit az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerhatósága (FDA) által meghatározott módon harmincnapos vizsgálatnak vetik alá, hogy a fertőző betegségeket kiszűrhessék. Ezután a petesejteket lefagyasztják és további hat hónapig karanténban tartják. Végül a petesejtet adó személy újbóli vizsgálata következik, és csak az újabb negatív eredmények esetén kerül forgalomba a sejt.

Kutyák diagnosztizálják szimatukkal a rákot
Az Cancer Therapies című tudományos folyóirat márciusi számában lesz olvasható az a tanulmány, amelyben a kutatók feltárják a rra vpnatkozó tudományos bizonyítékaikat, hogy a kutyák különleges szaglásukkal képesek kiszűrni az egészségesek közül a korai vagy késői stádiumú tüdő- és mellkas-daganatos embereket. A kaliforniai kutatásról Nagy-Britanniában nemrég számolt be a BBC, rövidesen az Egyesült Államokban is közzéteszik az eredményeket. A kutatók szerint a rákos betegségek ilyenfajta diagnózisa biztosabb eredményeket szolgáltat, mint néhány hagyományos módszer.

Régi vegyület új származékai a gyógyászatban
Raquel Villar Becares, a spanyolországi Navarre Egyetem PhD-hallgatója doktori értekezésében egy már ismert vegyület, a benzo(b)triophene 1,1-dioxid olyan újabb származékait fejlesztette ki, amelyek jelentős szerephez juthatnak a gyógyászatban. Az értekezés elméleti módszereken alapuló tervet javasolt a leírt származékok felhasználására. A vizsgálat során az eredmények alátámasztották szerepét, többek között sok rákos betegségben megtalálható tNOX fehérje gátlásában vagy sejthalált okozó vegyületként. A 24-ből 23 vegyület citotoxikus, sejtölő hatása megfigyelhető volt a tüdődaganatokat és leukémiát elindító sejttípusok esetén.

Retapamulin: újabb ígéretes újgenerációs antibiotikum
Nemrégiben rendezték meg Washingtonban a 45 antimikrobiális és kemoterápiás szereket bemutató Interscience Conference of Antimicrobials Agents and Chemotherapy (ICAAC) konferenciát. A tanácskozáson a Glaxo-SmithKline beszámolt legújabb antibakteriális gyógyszerfejlesztéséről, a retapamulinról. A szer hatásmechanizmusa egyedülálló, gátolja a fehérjék létrejöttét. Az újgenerációs antibiotikum széles spektrumú baktériumölő hatással bír. A retapamulin az antibiotikumok új osztályához, a pleuromutilinekhez sorolható, és olyan egyszerűbb bőr- és egyéb hámszöveti fertőzések helyi kezelésére fejlesztették ki, amelyeket a Staphylococcus aureus, illetve Streptococcus pyogenes fogékonyabb baktériumtörzsei okoznak.