• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A zsíros koszt Alzheimer-kórt is okozhat

Hírek Forrás: MTI Szerző:

A folyamatos koleszterinterhelés az Alzheimer-kórra emlékeztető elváltozást eredményezett.

Sok koleszterint tartalmazó étrenden élő patkányok olyan jellegű emlékezetzavart és idegrendszeri eltéréseket mutattak, mint az Alzheimer-kór - derült ki osztrák kutatók tanulmányából, amelyet a Molecular and Cellular Neuroscience szaklapban tettek közzé.

Alois Alzheimer német ideggyógyász 1907-ben találkozott egy beteggel, aki olyan furcsa gondolkodási zavarral jelentkezett, hogy a doktor a tünetcsoportot részletesen leírta. Ma nem csak az orvosi szakirodalom, hanem a világmédia egyik legtöbbet emlegetett betegsége ez a legtöbbször gyorsan előrehaladó szellemi leépülés, az Alzheimer-kór.

Okát még ma sem ismerjük. Genetikai adottságtól környezeti ártalmakig mindenféle magyarázat szóba került, még táplálkozási tényezők is, mivel a betegek megfelelő kalóriabevitel ellenére jelentősen fogytak. Az Innsbrucki Egyetem munkatársai a táplálkozási okok lehetőségét vizsgálták kísérleti patkányokon.

Christian Humpel és munkatársai hathónapos hím patkányokat kezdtek etetni ötszázalékos koleszterinnel dúsított táppal, míg a kontrollállatok a szokásos patkánykosztot kapták. Öt hónap múlva az állatokat igen részletesen megvizsgálták.

A sok zsírnemű anyagot, sok koleszterint fogyasztó patkányok olyan viselkedési zavarokat mutattak, mint az Alzheimer-kóros emberek, agyukban pedig olyan elváltozások alakultak ki, mint az ilyen betegek agyszövetében. Az Alzheimer-kór szövettani képe igen jellegzetes: béta-amiloid lerakódások jelennek meg, fehérje elváltozások és bizonyos idegsejtek károsodási folyamatai.

Az osztrák munkacsoport vizsgálatai azt mutatták, hogy a folyamatos koleszterinterhelés emlékezetzavart idézett elő, gyulladásos tüneteket, apró vérzéseket és béta-amiloid lerakódásokat, vagyis csupa olyan elváltozást, ami az Alzheimer-kórra emlékeztetett.

A kísérleti adatok egybevágtak olyan korábbi megfigyelésekkel, hogy nagy adagban a zsírbevitel szerepet játszhat az Alzheimer-kór kifejlődésében. A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy az eddigi adatok alapján korai volna azt gondolni, hogy a koleszterin lenne felelős a betegségért.

Már korábban is fölvetették, hogy a kis erek károsodása ugyancsak hozzájárulhat a kór kifejlődéséhez és ehhez a magas vérkoleszterin szint hozzájárulhat. Ez további vizsgálatokat igényel.