• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Angol biosztár amerikai piacon asszisztál

Hírek Forrás: Scrip

230 millió dolláros Genentech-PIramed üzlet.

Az amerikai Genentech és a brit PIramed együttműködési előszerződést írtak alá egy korai fázisban alkalmazandó rákellenes szer, a PI-3 kinase-antagonista közös fejlesztéséről; a kinase intracelluláris enzim, amely számos ráktípusban játszik kulcsszerepet.

A megállapodás körülbelül 230 millió dollárt jelent a brit félnek, amely preklinikai vizsgálatokat végez majd tengerentúli partnere számára. Ez utóbbi teljes mértékben kézben tartja a klinikai vizsgálatokat, a regulációs ügyeket, a gyártást és a forgalmazást, és az előleget követően az egyes kutatási-jóváhagyási szakaszok után fizet a PIramednek. A Genetech finanszírozza is a PIramed tevékenységét, és részesedést fizet neki az eladások után.
Lehetséges, hogy bizonyos közös termékek az Egyesült Államok piacán kívülre is eljutnak majd. Az összefogás az egyik legjelentősebb a brit biotechnológiai cégek történetében, és mint a PIramed vezérigazgatója, Dr. Michael Moore kijelentette, „rövid- és középtávú perspektívákat nyit meg a vállalat előtt".

Rövid távon a britek a megállapodásban foglalt együttműködés megszilárdítására törekszenek, és Moore szerint ebben az időszakban egy vagy két potenciális gyógyszert találnak majd. A PIramed a „felfedezési" fázis biológiai és kémiai elemeiért felelős, és Moore a kémiai kutatásokat „előrehaladottnak" nevezte.
A továbbiakban a szerződésben rögzített finanszírozás hozzásegíti a PIramedet, hogy bővítse húzótermékei körét, ha pedig a Genentech-kel közösen fejlesztett termékek kijutnak a világpiacra, a PIramed egyéb, későbbi üzletei számára is előkészítik a talajt.

A Berkshirei Slough-ban működő vállalkozást mindössze három esztendeje alapították, egy év után alaptőkét emelt, az idén pedig 10 millió GBP font értékben bocsátott átváltható, rögzített kamatú értékpapírokat. A phosphatilindinylinositol (PI) 3-kinase kutatásában elért vezető pozícióját egy exkluzív szabadalmi szerződés révén szerezte, amely biztosította számára a Ludwig Institute for Cancer Research, a Yamanouchi (mára Astellas) és a brit Institute of Cancer Research együttműködését.

Gyógyszerkutatási tevékenységének központjában a rákellenes szerek, ezen belül a PI 3-kinase inhibítorok állnak. Végez delta-szelektív PI 3-kinase inhibítorokkal kapcsolatos kutatásokat (ezek alkalmasak lehetnek immunrendszeri alapú gyulladásos betegségek kezelésére), vizsgálja továbbá kettős, lipid-kinase inhibítorok rákellenes hatását is. A vállalat pénzügyi hátterét a JP Morgan és a Merlin Bioscience szolgáltatja.

Ami a Genetechet illeti – onkológiai franchise-ának elemei például a Herceptin (hatóanyag: trastuzumab) és az Avastin (bevacizumab) – számára a megállapodás a fejlesztő tevékenység erősítését jelenti. Az amerikai cég egy harmadik szereplő kérésére ismét megvizsgáltatta egyik legfontosabb szabadalmát, a Cabilly-patentet, amely becslések szerint royaltyk formájában évi 150 millió USD-t hoz a Genentechnek.