• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Betegeikért trükköznek az orvosok

Hírek Forrás: Magyar Nemzet

Kijátssza a magánorvosok egy része azt a törvényi szigorítást, amely novembertől megtiltotta, hogy 90-100 százalékos tb-támogatással írjanak fel gyógyszereket a betegeknek.

Novembertől a magánorvosok nem írhatnak fel gyógyszert 90, illetve 100 százalékos társadalombiztosítási támogatással vagy ingyenességet biztosító közgyógyellátással. Ezekért a készítményekért így a betegeknek az eddiginél többet kell fizetniük, ha a gyógyszert magánorvos írja fel - emlékeztet a Magyar Nemzet.


A magánorvosok egy része azonban kijátssza ezt a szigorítást, a magánpraxisban is kórházi vagy szakrendelői receptet használnak, amelyekkel továbbra is rendelhető kiemelt tb-támogatással gyógyszer. Ezt azok tehetik, akik kórházban, szakrendelőben vagy háziorvosként is dolgoznak.


Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettese elmondta, tud a problémáról, ez okirat-hamisításnak tartja, és szigorú fellépést ígér. Jövő évtől a tervek szerint a kórházakban és a szakrendelőkben dolgozó doktorok mellett a háziorvosok is kötelesek lesznek tételes jelentést küldeni az egészségbiztosítónak az orvos-betegtalálkozókról. Az adatokat majd összefuttatják a patikákból származó jelentésekkel. Ha kiderül, hogy a gyógyszert kiváltó beteg 30 napon belül nem járt azon a rendelésen, amelyhez a vény tartozik, akkor az OEP az orvossal szemben a jogszabályokban meghatározottak szerint jár el – fűzte hozzá.

Babai László, az Orvosi és Egészségügyi Vállalkozások Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy az érvényben lévő jogszabályok kijátszását nem lehet helyeselni, de felháborítónak tartja, hogy az egészségbiztosító hamisan úgy állítja be a súlyos betegségben szenvedők számára adott gyógyszertámogatást, mintha az az orvos egyéni üzlete lenne. A Magyar Pszichiátriai Társaság a novembertől hatályos jogszabály-módosítás miatt az Alkotmánybírósághoz fordult, a Magyar Orvosi Kamara pedig aláírásgyűjtésbe kezdett - emlékeztet a lap.