• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Analfabéták vagyunk elsősegélyből

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Magyarországon az elsősegély-nyújtási ismeretek hagynak maguk után kívánnivalót. Tudjuk-e már használni azokat a bizonyos félautomata defibrillátorokat?

A nagyobb bevásárlóközpontok többségében már van olyan speciális szívritmuszavar-szabályozó készülék, amely jól jön akkor, ha ilyen jellegű problémával rosszul lesz valaki. A félautomata defibrillátor használatát azonban meg kell tanulni – Vas megyében egy éve hirdetett meg a szombathelyi mentőállomás egy olyan tanfolyamot, amelynek keretében bárki megtanulhatja, hogyan bánhat ezzel a géppel. Sőt, aki emellett úgy gondolta, hogy talán jól jöhet még, ha egy baleset szemtanújaként netán még segíteni is tudna a bajba jutott, sérült embereknek, elvégezhetett egy „tanfolyamot" is, teljesen ingyen. Aki kérte, megtanították neki, hogy ha vérzik a sérült, hogy kell ezt elállítani, felismerni a különböző vérzéstípusokat, mit kezdjen a töréssel, a szúrt sebbel, mi az a stabil oldalfekvés, vagy éppen hogyan kell mesterséges légzést adni, vagy ha szükséges, megpróbálni újraéleszteni a másik embert. Az, hogy egy-egy ilyen okítás mennyi ideig tart, az egyén tudásától függ: lehet, hogy fél óra, lehet, hogy sokkal több. A lehetőséggel azonban nem éltek annyian, amennyire felkészültek a szakemberek. Az egészségügyi dolgozókon kívül egy tucatnyian sem döntöttek úgy, hogy meg akarják tanulni az elsősegély-nyújtási ismereteket – tudtuk meg dr. Puskás Tivadartól, a Vas Megyei Mentőállomás vezetőjétől.

A kezdeményezés azonban jó. Sokan ugyanis - bár szeretnének odamenni és segíteni – félnek, megijednek, ha összeesik mellettük valaki, rosszul lesz a munkatárs, vagy éppen közúti baleset tanúi lesznek – mondta el tapasztalatait Poór László, a Vöröskereszt Vas megyei vezetője.

Megdöbbentő, hogy még a jogosítvánnyal rendelkező, tehát elvileg elsősegélytudásukat már bizonyított emberek sem tudják kezelni a helyzetet. Ami nem is csoda, hiszen ezeket az ismereteket, ahogy bármely más témakörben is, egy idő után elfelejtjük – tehát időről-időre újra kell tanulni. Egyébként leghatékonyabban általános iskolás korban lehet megtanulni az elsősegélynyújtást, ezért néhány ilyen órát is be kellene illeszteni a hivatalos tantervbe – állítja Puskás Tivadar mellett Poór László is. Az azonban, hogy melyik oktatási intézményben mennyire tanítják, mennyire tartják ezt fontosnak, hazánkban még az adott iskolában dolgozó tanároktól, az iskola vezetőségének hozzáállásától függ.