• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Cannabis okozta közúti balesetek

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A cannabis esetén a nagyobb vérszint egyértelműen fokozta a baleset valószínűségét.

Franciaországban is gyakran előfordul, hogy egyes autóvezetők, motorosok különféle drogokat fogyasztva vesznek részt a közlekedésben. Ezzel kapcsolatban különböző nézetek vannak forgalomban: egyesek szerint bizonyos „könnyű" drogok használata a gépjárművek vezetése előtt vagy alatt engedélyezhető volna, mert ezek nem veszélyeztetik a közlekedés biztonságát, mások pedig az eddigieknél is szigorúbb tiltó intézkedéseket követelnek.

A kérdés eldöntését nehezítette, hogy nem voltak adatok arról, milyen gyakran fordul elő a drogos befolyásoltság – például az alkohol mellett leggyakoribb kábítószer, a cannabis fogyasztása - a súlyos, halálos balesetek előtt, a gépjárművezetők között milyen azoknak az autósoknak-motorosoknak aránya, akik cannabist rendszeresen használnak és ezek milyen gyakran okoznak halállal végződő balesetet.

Francia kutatók összegyűjtötték azon halálos balesetek részletes adatait, melyek okozói bizonyítottan drog vagy alkohol hatása alatt álltak és ezt a kábítószer vérszintje is megerősítette. Két év alatt – 2001. októbere és 2003. szeptembere között - 10.748 ilyen eset fordult elő. A vizsgált csoportból a sofőrök 7 % százaléka fogyasztott cannabist, 21.4 százalék alkoholt és 2.9 százalék mindkettőt. A balesetet okozók többsége férfi volt és fiatal, igen gyakran motoros. A végzetes baleset leggyakrabban éjszaka következett be.

A cannabis esetén a nagyobb vérszint egyértelműen fokozta a baleset valószínűségét és ez az összefüggés minden más tényezőtől függetlenül érvényesült. A közlekedés résztvevői között a cannabis és az alkohol fogyasztása gyakorlatilag azonos gyakorisággal fordul elő – ez 2.9 százalék a cannabis- és 2.7 százalék az alkohol esetén. A halálos baleseteknek legalább 2.5 százalékában vehető bizonyítottnak a cannabis szerepe, az alkohol pedig a halálos balesetek 28.6 százalékát okozta a vizsgálat szerint.

A tanulmány azt bizonyította, hogy autózás, motorozás előtt nem ártalmatlan a cannabis élvezete: igen jelentősen megnöveli a halálos balesetek kockázatát. Számos korábbi, részben laboratóriumi, részben megfigyeléses tanulmány bizonyította, hogy a cannabis jelentősen rontja a gépjárművezető gondolkodási képességét, itélőképességét, psychomotoros készségeit, ami baleset esetén kiszámíthatalan reakciókhoz, viselkedési zavarokhoz vezethet. Kétségtelen, az ismertett adatok arra is rámutattak, hogy egyelőre a leggyakoribb baleseti ok az alkohol: elképzelhető, hogy a cannabis fogyasztók a kábítószer után ritkábban kockáztatják meg a közlekedésben való részvételt, mint az erősen alkoholos befolyásoltság alatt lévők, akik – sajnos – részegen is gyakorta a volán mögé vagy a motorra ülnek.
(Forrás: BMJ 2005, 351:1371-1374)