• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

''Diktál a beteg, írja a doktor''

Hírek Forrás: Pharma Markletter

Európában a franciáknak írják fel a legtöbb gyógyszert, derült ki egy négy országra kiterjedő vizsgálatból.

Európában a franciáknak írják fel a legtöbb gyógyszert, állapította meg az Ipsos-Santé konzultációs cég által végzett, a négy listavezető országot górcső alá vevő vizsgálat. A felmérést a CNAM (a munkavállalók országos betegbiztosítója, a legnagyobb ilyen állami intézmény) rendelte meg.

A franciák 2004-ben átlagosan 30 eurót (35,86 USD-t) költöttek receptköteles gyógyszerekre, ami többek közt annak tulajdonítható, hogy az orvosi vizsgálatok 90 százaléka receptfelírással végződik. Ugyanez a ráta a spanyoloknál 83, a németeknél 72, a hollandoknál pedig 43,2 százalék. A „francia kivételt", így a CNAM, az egészségügyi rendszer struktúrája nem indokolja.

A négy nemzetre kiterjedő felmérés során 4000 pácienst és 1000 orvost kérdeztek ki, s megállapították, hogy a franciák sem járnak többet orvoshoz, mint a spanyolok, a németek vagy a hollandok, de ritkán távoznak recept nélkül a rendelőkből. A francia orvosok 46 százaléka szerint a betegek „nyomást gyakorolnak rájuk", hogy felírják a kívánt gyógyszereket. 92 százalékuk nem szívesen ír fel altatókat a páciensek kérésére, mindössze 27 százalékuk gondolja úgy, hogy az illetők csakugyan rászorulnak az ilyen szerekre.

A „fogyasztói igény" és az orvosok álláspontja közti ellentét a gyógyítás egyéb területein is tapasztalható. Mindazonáltal a francia páciensek 80 százaléka a németekhez, hollandokhoz és spanyolokhoz hasonlóan úgy tartja, hogy nem minden vizsgálatnak kell okvetlenül receptfelírással végződnie, és számosan az olyan orvosban is megbíznak, aki tudja „hogyan helyettesítse az orvosságokat hasznos tanáccsal".

Miközben az orvosok „nyomást" emlegetnek, a francia betegek kívánságlistáját nem a receptek vezették. 78 százalékuk első helyen a helyes diagnózist várta el, 35 százalékuk az orvosi tanácsot, 33 százalékuk, hogy „meghallgassák" – és csak 25 százalékuk, hogy recepttel távozhassék. Az orvosok 44 százaléka azt mondta, azért részesíti előnyben a receptírást, mert nem hiszi, hogy a beteg megfogadja a tanácsait.

A CNAM közölte, hogy a vizsgálat eredményeit az ésszerű gyógyszerhasználatot előmozdító kampányban szándékszik felhasználni. A kampány célja a statinok és a pszichotróp szerek (a szervezet által vélelmezett) túlfogyasztásának visszafogása lenne.