• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy csepp figyelem!

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Program a cukorbetegség korai felismeréséért.

Ma van a Nemzetközi Diabétesz Világnap. Ezen a napon indul el Magyarországon az a program, amelyben első lépésként 65 patikában teremtik meg az önkéntes vércukormérés lehetőségét, az egyik gyógyszercég közreműködésével. A program az Egy csepp figyelem Alapítvány és a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének közös kezdeményezése.

Az alapítvány alapítója, Erős Antónia - aki tíz éve cukorbeteg - a XI. kerületi Borostyán gyógyszertárban tartott sajtótájékoztatón elmondta: „Az alapítványt azért hoztam létre, mert úgy látom, az elmúlt években kicsit kevesebb szó esett a cukorbetegségről. Különböző kampányok arra hívják fel a figyelmet, hogy segítsünk egymásnak, de egyre inkább azt látom, hogy azokat kellene megtalálnunk, akik még nem tudják, hogy cukorbetegek. Ma Magyarországon 500 ezer regisztrált cukorbeteg él, és körülbelül ugyanennyien vannak, akik nem tudnak betegségükről. Szeretném, hogy a cukorbetegségről ne csak a diabétesz világnapon essen szó, hanem mától bárki, bármikor megmérhesse saját vércukorszintjét. A készülék ára jelképes összeg, 195 Ft."

A fel nem fedezett diabétesz hosszú távon komoly érkárosodást, majd vesebetegséget, vakságot, infarktust okozhat, amelyek elkerülhetők, ha még a szövődmények kialakulása előtt megfelelő kezelést kap a beteg. A MOSZ diabétesz tanfolyamain végzett patikusok segítségével bárki megmérheti saját vércukorszintjét a narancssárga felkiáltójellel – az alapítvány és a program jelképével – megkülönböztetett patikákban. A mérés eredményének ismeretében a vásárló tájékozódhat az alapítvány kiadványaiból a betegségről, arról, hogy mit jelent a kapott vércukorérték, valamint a gyógyszerész segítségével arról is, érdemes-e háziorvosához fordulnia, aki a lakóhelyéhez legközelebb eső diabetológiai rendelésre irányíthatja.

A patikában mért értékek kizárólag tájékoztató jellegűek, nem helyettesíthetik a laboratóriumi vizsgálatot. A program célja, hogy 2006 novemberére minden megyében több helyen, különösen a diabetológiai centrumok közelében legyen olyan patika, ahol bárki megmérheti vércukorszintjét.

A sajtótájékoztatón Rácz Jenő egészségügyi miniszter kifejtette: vannak olyan betegségek és kérdések, amelyek evidenciának tűnnek. A cukorbetegségről mindenki azt hiszi, hogy meglehetősen sokat tud róla, de ismereteink még mindig nagyon hiányosak. A tárca vezetője hangsúlyozta, hogy Magyarországon a lakosság 5-8 százaléka érintett közvetlenül a cukorbetegségben. A statisztikák szerint a betegségben eltöltött életévek 33 százaléka Magyarországon valamilyen formában kötődik a diabéteszhez.
Rácz Jenő arról is beszélt, hogy a Gyógyszerészi Gondozás program megvalósításának számos jogi akadálya van. Ahhoz, hogy ez a mozgalom elindulhasson, meg kellett teremteni a jogi lehetőségét, hiszen a gyógyszertár a jelenlegi jogszabályok mellett nem folytathat egészségügyi tevékenységet. Ezért a vércukormérésben részt vevő gyógyszerészek külön engedélyben részesültek. „Az a célunk, hogy e széleskörű összefogásból ne legyen kampányrendezvény, hanem hosszú távon segítse a cukorbetegség korai felismerését – hangsúlyozta végezetül a miniszter.

Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alelnöke elmondta, hogy a MOSZ és a Magyar Gyógyszerészkamara a program keretében elsőként szeretné megvalósítani az úgynevezett Gyógyszerészi Gondozás első és második lépcsőjét. Az első szint az egészséges életvitel népszerűsítése, a második a szűréseket tartalmazza. A gyógyszerész szervezetek már legalább öt éve készítik elő a Gyógyszerészi Gondozás programot.

A program szabályozási hátterét az Egészségügyi Minisztérium biztosítja és az ÁNTSZ ellenőrzi. Magát a programot a Diabetes Prevenció Gyógyszerészi Bizottsága felügyeli.
A Magyar Gyógyszerészkamara is támogatja a programot és a Gyógyszerészi Gondozás térhódítását – mondta Hávelné Szatmári Katalin, a Kamara elnöke. Hozzátette, hogy történelmi pillanatként értékeli a mai napot, hiszen elindult az a folyamat, amikor a gyógyszertárak szolgáltató jellege megmutatkozhat. A vércukorméréshez hasonlóan januárban magasvérnyomás-projekt indul, amelyben mintegy 100 patika vesz részt. Az érdeklődők a program keretében tanácsot kérhetnek a patikustól életmódjukat vagy az öngyógyszerezést illetően.  A programban résztvevő gyógyszertárak listája a www. mgyk.hu weboldalon található.