• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Életek árán is lemondanak a donorról

Hírek Forrás: Népszabadság - Magyar Nemzet

A magyarok nem utasítják el a szervátültetést, mégis sokan tiltakoznak a szervkivétel ellen, ha rokonuk kerül az agyhalál állapotába.

Transzplantációs Klinika
A Népszabadság információi szerint jól van az a két és fél éves kislány, akin néhány nappal ezelőtt Magyarországon másodikként végeztek élődonoros szervátültetést. A gyerek a múlt hét elején került fel a sürgősségi várólistára. Csütörtök reggel a transzplantációs klinika vezetői jelezték: már nincs szükség a szervre, mert élő donorhoz folyamodnak. A beavatkozással kapcsolatban Járay Jenő, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikájának vezetője hírzárlatot rendelt el. A lap úgy tudja: a kislány édesanyja egyik májlebenyét kapta meg. A gyereknek jó esélyei vannak a gyógyulásra. A csütörtökön megoperált kislánynak nagyon sürgető szüksége volt az új szervre. Az orvosok a 36 órán át tartó szervkeresés után az élődonoros beavatkozás mellett döntöttek. A kislányra még legalább két-három heti kórházi ápolás vár. Ez idő alatt a korai kilökődés jeleit, a fertőzések és a szövődmények esetleges kialakulását figyelik az orvosok.

Magyarországnak a gyermekek esetében májátültetés elvégzésére a németországi Hamburg klinikájával van együttműködési szerződése. Szőnyi László, az I. számú gyermekklinika adjunktusa, a külföldi gyermekmáj-transzplantáció és az utókezelések hazai felelőse elmondta: csak a 15, illetve 20 kilogrammnál kisebb testsúlyú gyerek esetében kerül szóba a külföldi beavatkozás. Az elmúlt két évben már minden más esetben Magyarországon végezték el az átültetést. Az egészségbiztosító 2004-ben öt, 2005-ben már csak három gyermek májátültetését finanszírozta Hamburgban. Mihály Sándor transzplantációs koordinátor a lapot arról tájékoztatta, Magyarországon egy új, úgynevezett split technikának köszönhetően a jövőben talán még több beteg juthat új szervhez.

A Magyar Nemzet információja szerint is jól van az a két és fél éves kislány, akin Magyarországon másodikként végeztek élő donoros májátültetést. Hivatalosan még nem erősítették meg a műtét tényét. Óriási médiaérdeklődés kísérte az első élő donoros májátültetést, amelyet január elején hajtottak végre. A négyéves Rebeka, édesapja bal májlebenyét kapta meg. Az új szerv a klinika közlése szerint öt napig működött, majd leállt. Az Eurotransplant Nemzetközi Szervcsere Szervezet segítségével találtak májat az újabb műtéthez, de Rebeka nem sokkal a második transzplantáció után tüdő-szövődményben meghalt.

Egy korábbi közvéleménykutatás szerint a magyarok nem utasítják el a szervátültetést. Mégis sokan tiltakoznak a szervkivétel ellen, ha rokonuk kerül az agyhalál állapotába. 2005-ben emiatt 23-szor hiúsult meg a beavatkozás, míg 2004-ben csak kilenc alkalommal. Pedig a jogszabály szerint - a gyermekek kivételével - nem kell a hozzátartozók beleegyezése ahhoz, hogy az agyhalott szerveit felhasználják más betegek életének megmentésére. Mindenki lehet donor, aki életében nem tett tiltakozó nyilatkozatot az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál (ÁNTSZ). Ők körülbelül 350-en vannak Magyarországon. Gyakran a rokonok tiltakozása miatt vesznek kárba az agyhalottak szervei, pedig a törvény nem kéri a hozzájárulásukat.

Tavaly minden eddiginél több, 418 transzplantációt hajtottak végre, a várólistán ezer név szerepel. Rebeka halála után Rácz Jenő egészségügyi miniszter bejelentette: február elején tárgyal az Eurotransplant nemzetközi szervcsereszervezet vezetőivel hazánk esetleges csatlakozásáról. Az Eurotransplant hat országot - Németországot, Ausztriát, Szlovéniát és a Benelux államokat - tömörít. Az együttműködés szerint a tagoknak közös a várólistájuk, és az agyhalottak átültethető szervei is, amelyeket állampolgárságtól függetlenül osztanak el. A kiválasztást a beteg állapotának súlyossága és orvosi adatainak a donorral való egyezése befolyásolja.