• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elindult a sclerosis multiplexes Mentor Program

Hírek Forrás: Weborvos

Fontos a segítség, mivel az SM betegeknél az ünnepi hangulat mögött sokszor a magány és az elhagyatottság érzése húzódik meg.

Péntektől bárki számára elérhető az országos Sclerosis Multiplex (SM)Mentor Program online felülete. A Magyar SM Társaság célja, hogy a frissen diagnosztizált betegek ne maradjanak magukra a neurológia falain kívül sem. Különösen az ünnepek közeledtével fontos ez, amikor sokakban felerősödhet a magányosság érzése. A már tapasztalt SM beteg segítőket az érdeklődők megismerhetik és kiválaszthatják az SM Társaság kampányának oldalán.

A gyógyíthatatlan idegrendszeri betegséggel diagnosztizált SM betegek sokszor elveszítik állásukat, de az sem ritka, hogy a betegség miatt tönkremegy a párkapcsolatuk is és elszigetelődnek. Az országszerte működő SM betegklubok ugyan sok érintettnek adnak támaszt és segítséget, ám a betegség első éveiben sokan még idegenkednek a sorstársközösségtől.

Az SM Társaság mentorprogramja olyan személyre szabott segítséget kínál, amely során akár inkognitóját is megőrizheti a segítségkérő, mégis személyes kapcsolatba kerülhet tapasztalt sorstársakkal.
Az online felületen bárki megismerheti az SM mentorok történetét: az önkéntesek nemcsak tapasztalataikat, hanem élményeiket és jövőbeni terveiket is megosztják, ez alapján választhatják ki az SM betegek a számukra legszimpatikusabb mentort.

Mivel a segítők nagyobb részben maguk is SM betegek, jól ismerik a sclerosis multiplex tüneteit, valamint a diagnózis utáni testi és lelki kihívásokat. Éppen ezért hitelesen, hatékonyan és empátiával tudnak segíteni azoknak a sorstársaknak, akik a közelmúltban szembesültek az SM terhével.

„Az ünnepi hangulat mögött számtalanszor meghúzódik a magány és az elhagyatottság érzése. Éppen ezért különösen fontos most ennek a felületnek az elindulása, hiszen sok olyan SM beteg van, akit nem vesz körül segítő közösség" – mondja Vincz-Marton Nikoletta, a Magyar SM Társaság elnöke.

A sclerosis multiplex általában fiatal korban jelentkező, gyógyíthatatlan autoimmun idegrendszeri betegség: az idegpályákat szigetelő myelinhüvely károsodása krónikus fáradékonyságot, egyensúlyzavarokat, a beszédkészség romlását, depressziót, látásromlást, részleges vagy teljes mozgáskorlátozottságot képes okozni – attól függően, hogy az idegpályának melyik szakasza és milyen mértékben érintett.