• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az egészségügy jövőjéről is beszélt az Inforádióban a miniszter

Lapszemle Forrás: Info Rádió - Aréna

Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán volt csütörtökön az InfoRádió Arénájának vendége.

Részlet a beszélgetésből:

Terveznek-e módosítást közösségi és a magánfinanszírozású egészségügy egyensúlyában?
Balog Zoltán: Itt a rendszert szeretnénk tisztítani. Nem feltétlenül változtatni kell, hanem egyértelműsíteni kell, mert ma sajnos a szabályzók nem egyértelműek. Ma összecsúszik ez a kettő, hogy mi a magánpraxis, és a magánpraxishoz hogyan használhatja az az orvos vagy egészségügyi személyzet hogy egyébként dolgozik a saját magánpraxisában vagy a magántevékenységében is meg az állami rendszerben is, hogyan használhatja mondjuk az államnak a közösségi finanszírozású...

Mv: Gépek, laborok.
Balog Zoltán: ...eszközeit ezekben az ügyekben, milyen feltételek mellett, és itt nagyon sok tisztázatlan helyzet van. Mi azt gondoljuk, hogy Magyarországon nem lehet azt megtenni, hogy egy kétfokozatú egészségügyi ellátás van, hogy azt mondjuk, hogy van a szegényeknek valami, meg ha a gazdagok többet fizetnek, akkor nekik van valami, ami ennél sokkal több az állami rendszeren belül. De ki vállalja azt, hogy szemébe néz egy szegény embernek, és azt mondja, hogy ja, tudod, te kevesebb tb-t fizetsz, te nem vagy kiegészítő biztosítású, úgyhogy veled ezt a műtétet nem csináljuk meg, vagy majd csak hat hónap múlva, de ez a másik ember meg többet fizetett, meg ő kiegészítő biztosításai vannak, és hát őt meg aztán most azonnal megoperáljuk. Tehát ez egy nagyon súlyos igazságossági kérdés - egyik oldalról -, a másik oldalon meg hogy jövök én ahhoz, hogy ha valaki azt mondja, hogy ami neki a legfontosabb, az egészsége meg a családja egészsége, ebbe ő több pénzt akar tenni, és ezért több szolgáltatást akar vásárolni, hogy azt ne tudja megtenni piaci alapon. De akkor az egy magánegészségügy, és azt nem finanszírozza az állam, ő ott, az államnál jogosult valamire, amire mindenki jogosult, és egyébként pedig a magánszférába ő vásárolhat magának plusz valamit, de abba nem száll be az állam az adófizetőknek a pénzével, és hogyha ez most egy kicsit túl szigorúan hangzik, hadd mondjam azt, hogy emellé - és Varga miniszter úrral itt komoly tárgyalásokban vagyunk -, emellé viszont adókedvezményekkel, befektetési kedvezményekkel igenis érdemes a magánkórházat, a magánpraxis támogatni, merthogy az egy nyereséges üzleti vállalkozás is lehet, és amennyiben adót fizet, az jót tesz a népgazdaságnak is, és az Európai Unióban belül ma haladunk az egységes egészségügyi rendszer felé. Ez azt jelenti, hogy a határokon át lépve is lehet bizonyos feltételek mellett automa-tikusan igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat, a gyógyító szolgáltatásokat. Akkor miért ne építsünk fel Magyarországon magán alapon meg állami alapon egy olyan egészségügyi rendszert, amelyik vonzza a környező országokból - ahol ez a dolog drágább - ide, Magyarországra a pácienseket, akár megelőzésre, akár gyógyításra, és ebből népgazdasági haszon is lesz, hiszen ezek jól adózó vállalkozások tudnak lenni.

Mv: Most, 2014 végén hogy látja, mikor lesz kész a rendszer, hogy azt megismerhesse ellátott meg ellátó?
Balog Zoltán: Én bízom benne, hogy a jövő év elején ezt le tudjuk tenni az asztalra. Egy olyan államtitkárunk van - Zombor Gábor -, aki háziorvosként kezdte a szerb határ mellett, kőkemény körülmények között dolgozott, aztán dolgozott az Országos Egészségügyi Pénztárban, dolgozott polgármesterként, volt kórházigazgató. Tehát ezt a... volt az Egészségügyi bizottság elnöke a magyar Országgyűlésben. Tehát ha valaki átlátja ezt a rendszert, és tudja, hogy politikusként ebben hogy kell úgy mozogni, hogy a legjobb változások legyenek, akkor ő az, úgyhogy benne bízok, hogy ő teszi le azt a menetrendet, aminek mentén ha elindulunk, akkor itt lehetőségeket tudunk adni, és igazságosabb rendszer felé is tudunk egyúttal elmozdulni.