• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Először ellátnak, aztán kérdeznek az orvosok

Hírek Forrás: Népszava

Az Országgyűlésben ma kezdődik a társadalombiztosítás átalakításáról szóló törvény vitája.

A kormány tervei szerint 2007-től fizetni kell majd az egészségügyi ellátásért mindazoknak, akik rendszeres jövedelmük ellenére nem fizetnek adókat és járulékokat - emlékeztet a Népszava.


A valódi társadalombiztosítás kialakítása érdekében három csoportba sorolják az állampolgárokat. Akik nem fizetnek tb-járulékot, csak az úgynevezett egészségügyi szolgáltatási alapcsomagot kapják meg. Ebben a sürgősségi ellátás, a közegészségügyi szolgáltatások, az anya- és csecsemővédelem található. Akik járulékfizetők, vagy más jogcímen jogosultak az ellátásra, a normál csomagra lesznek jogosultak. Ebbe a körbe tartozik majd a házi-, szakorvosi ellátás, a kórházi kezelés, a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz támogatás. Azok, akik a normál biztosítási csomagba nem tartozó szolgáltatásokat vesznek igénybe - plasztikai műtétek, kórházi hotelszolgáltatás -, csak kiegészítő-, illetve piaci biztosítás vagy teljes térítés mellett tehetik meg. Ma ezekért az ellátásokért is fizetni kell.


A tervek szerint jövő júniustól a jogviszonnyal nem rendelkezők számlát kapnak az ellátás áráról, fizetniük azonban csak 2007 januárjától kell. A féléves időszakban tesztelik a megújuló informatikai rendszert, amelynek alapján megállapítható lesz,  kinek van és kinek nincs érvényes jogviszonya.
A változás legnagyobb hatása arra a 300 ezer főnyire becsült csoportra lesz, amelynek tagjai rendelkeznek ugyan rendszeres jövedelemmel, de adót és járulékokat nem fizetnek. A sürgősségi ellátás, a közegészségügyi szolgáltatások, illetve az anya- és csecsemővédelem ingyenes lesz, de a mostani tervek szerint azért is fizetni kell majd, de csak utólag.


- Soha senki nem mondta, hogy az alapcsomagért nem kell majd fizetni - hangsúlyozta a Népszavának az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára. Vojnik Mária felhívta a figyelmet arra, hogy ezen ellátások befejezéséig senki nem ellenőrzi, van-e az adott állampolgárnak jogosultsága, de utána kell majd elszámolni.
Fordított lesz a helyzet a normál biztosítási csomagban szereplő ellátásoknál, amelyek esetében előbb ellenőriznek, azután kezdődik meg a kezelés.


Az államtitkár szerint valódi biztosítás-alapú rendszerben valakinek meg kell térítenie a betegellátás költségeit, ha a beteg nem fizet járulékot, akkor tudja majd, hogy ezt az összeget neki kell állnia. A tartozást később akár bírósági úton is behajthatják. Jelenleg Magyarországon mindenki alanyi jogon kap taj-számot, s ezért megkapja a szükséges ellátást. A jelenlegi törvények szerint a magyar lakosság 99,9 százaléka valamilyen jogcímen szerezhet magának jogosultságot. Vojnik Mária szerint a szabályozás célja, hogy a társadalom minden rétegét lefedje. Hozzátette azonban azt is, hogy meg kell szüntetni a "trükközés" lehetőségét.