• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

EU-árak közelegnek a patikákban

Hírek Forrás: Népszabadság

Se jelentős drágulást, se más drasztikus változást nem hozott a gyógyszerpiacon az EU-tagság.

A magyarországi gyártók és forgalmazók, illetve a patikák az uniós előírások szerint dolgoznak, az árak és támogatások meghatározása pedig továbbra is nemzeti hatáskörben marad. Az egészségbiztosítón nagyobb a nyomás, hogy több készítmény és gyorsabb elbírálással kerüljön a támogatott listára, az EU-ban pedig már a magyarországi árakat is figyelik. Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke szerint mindinkább közelíteni kell az unió legalacsonyabb áraihoz. Az új készítményeknél ezt már mindenképpen figyelembe kell venni. A gyártók és a kormány közötti ármegállapodások határoznak továbbra is a készítmények befogadásáról és az árakról. Szerinte a csatlakozással jelentősen gyorsult a döntés a magyarországi befogadásról, és a uniós törzskönyveztetés szintén javítja a hozzáférés esélyeit. Az EU-ban nincs egységes támogatott lista. Az egészségbiztosítónak egységes elvek és részletes indokok alapján, pontos határidővel kell döntenie egy-egy készítmény sorsáról.

Magyarország is az Európai Bizottsággal tárgyal, hogy időleges felmentést kapjon egy uniós jogszabály alól, amely megakadályozná a gyógyszergyárakat, hogy tízéves védettségi időszaknál korábban piacra dobhassanak generikus gyógyszereket. Az eredeti gyógyszereket védő jogszabály már életbe lépett. A most bevezetett tíz év helyett csak hat évre szóljon az adatközlési tilalom, amely akadályozza az innovatív készítmények "másolását". A szabály 2012-től változik, és azokra a készítményekre vonatkozik, amelyeket 2005. november elsejétől törzskönyveznek. Egyes vélemények szerint a tárgyalások kimenetelétől a magyar gyógyszergyárak piaci helyzete függ: ha a szabály Magyarországra is érvényes, drágulnak a gyógyszerek. A szakemberek arra számítanak, ha nem kapja meg az ország a mentességet, 2012 után évente tizenegymilliárd forint lakossági tehernövekedésre számítanak.

A gyermekgyógyszerek kifejlesztését ösztönző jogszabályt hagytak jóvá az EU egészségügyi miniszterei. A költséges tesztekért megjutalmazzák a gyártókat. Ma még a gyermekeknek felírt gyógyszerek több mint felét nem vetik alá külön klinikai vizsgálatoknak. Az orvosok így a felnőtt gyógyszerekből adnak csökkentett adagot a kiskorú pácienseknek. Az uniós jogszabálytervezet azzal bátorítja a gyermekeknek szánt szerek fejlesztését, hogy hat hónappal meghosszabbítja e termékek szabadalmi védelmét, és ezzel pluszbevételhez juttatja a gyártókat. Az Európai Gyógyszerértékelő Ügynökségen belül létrehozzák a gyermekgyógyászati bizottságot. Az új rendeletet már csak az Európai Parlamentnek kell elfogadnia.

Mármarosi Tamásné vegyészmérnök, a Chinoint is magában foglaló Sanofi-Aventis európai szabadalmi ügyvivője elmondta, az EU-rendelet célja, hogy már a gyógyszer kifejlesztésekor kötelezően megvizsgálják, mely termékek használhatók gyermekeknek. Az Egyesült Államokban már 1998 óta működik az unióban most elfogadott rendszer. Az amerikaiak is a gyógyszerek szabadalmi oltalmának féléves meghosszabbításáról döntöttek, hogy "megjutalmazzák" a cégeket a plusz klinikai vizsgálatokért, amelyek sok időt és pénzt emésztenek fel. - Az EU-ban létrehozott gyermekgyógyászati bizottság kiválasztja majd a gyógyszereket, amelyeket feltétlenül tesztelni kell gyermekeken – fűzte hozzá Mármarosi Tamásné.