• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Évente 100 tonna alapanyagot gyárt az új üzem

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Mintegy 7 milliárd Ft-os beruházással létesített új gyógyszer-alapanyag gyártó üzemet Sajóbábonyban az izraeli TEVA Pharmaceutical Industries.

A TEVA magyarországi kereskedelmi- és gyártásból származó bevételeit eddig is a magyarországi termelése növelése érdekében Magyarországon fektette be. Mivel az üzemet súlyos foglalkoztatási gondokkal küzdő területen hozták létre, a kormányzat 50 százalékos adókedvezménnyel ösztönözte a beruházást.

A projektről 2004 januárjában született döntés, a néhány hónapos előkészítés után 5 hónap alatt megépült az üzem. Az első készüléket szeptemberben telepítették, s 2005 februárjában a régi ipartelepen kialakított új üzemben sikeresen megindult a gyártás. A rendszer tervezését és a kivitelezését a TEVA debreceni szakembergárdája irányította, az ottani gyártási tapasztalatok alapján, egy továbbfejlesztett rendszert kialakítva.

Az új telephely - köszönhetően a magas fokú automatizálásnak – közvetlenül 60 főt, de ezen felül közvetve megközelítőleg még 250 főt foglalkoztat, mivel a TEVA különböző szolgáltatói szerződések révén több helyi cégnek jelentős megrendelőjévé, illetve a sajóbábonyi önkormányzat bevételét javító komoly adófizetőjévé vált. A most átadott gyáregység 60 százalékkal növeli a TEVA Gyógyszergyár Rt. debreceni telephelyén működő fermentációs kapacitását.

A gyógyszergyártás nagyon erős hatósági felügyelet alatt áll. A TEVA az új telephelyét az Izraeli Alapanyaggyártó Igazgatóságának egységes minőségellenőrző és minőségbiztosító rendszerébe integrálta, így ugyanazoknak a követelményeknek felel meg, mint bármelyik debreceni üzeme. A rendszer kialakítása mindvégig a további bővítés lehetőségét is szem előtt tartva folyt.

A Sajóbábonyban előállított Compactin illetve Lovastatin nyerstermékből a debreceni gyárban készítenek Pravastatin illetve Simvastatin gyógyszeralapanyagot. Ezek a koleszterinszint-csökkentő hatású statinok ma a világ egyik legjelentősebb forgalmú gyógyszerei.

Az új üzemet szerdán délután Kiss Péter kancelláriaminiszter és Israel Makov, a TEVA Pharmaceutical Industries Ltd. elnök-vezérigazgatója nyitották meg ünnepélyesen.

Képek az új Sajóbábonyai gyárról>>