• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Fiatal magyar rákkutatók világraszóló sikere

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Az új módszer, hatékony megoldásokat képes találni a rák kezelésére, ezzel lerövidíti a gyógyszerfejlesztés időtartamát.

Minden olyan startup, frissen induló vállalkozás, fejlesztő- és kutatócsoport pályázhat a Grants4Apps Accelerator programra, amelynek van egy megvalósításra váró innovatív projektötlete az egészségügy területén. Tavaly fiatal magyar kutatók mesterséges intelligenciát alkalmazó rákterápiás megoldása találtatott a legjobbnak a mentorprogramban.

A programra olyan digitális egészségügy-profilú startupok pályázhatnak, amelyek szoftver- vagy hardverfejlesztései, technológiai projektjei hozzáadott valós értéket képviselnek a páciensek és orvosok számára is, és nagyban hozzájárulnak a betegek egészségi állapotának, életminőségének javításához, valamint elősegítik az egyes gyógyászati eljárások fejlődését. A nyertes startupok többek között 50 ezer euróig terjedő pénzügyi támogatást kapnak.

Tavaly világszinten összesen 408, ebből hazánkból 9 pályázat érkezett be, amelyek közül nyertesként a 4 legjobb között végzett a Turbine formáció, így a magyar fiatalokból álló csapat részt vehetett a 100 napos mentorprogramban Berlinben.

A Turbine a rák biológiai működését szimulálja, mesterséges intelligencia segítségével meghatározva a leghatékonyabb, személyre szabott kezelési módokat. A molekuláris biológusokból, mesterségesintelligencia-szakértőkből és bioinformatikusokból álló csapat 10 évnyi kutatómunkával fektette le a rendszer alapjait. A korábban hónapokig tartó kísérleteket egy másodperc töredéke alatt elvégezve a Turbine új, hatékony megoldásokat képes találni a rák kezelésére, ezzel jelentősen lerövidíti a gyógyszerfejlesztés időtartamát és lehetővé teszi, hogy a klinikai gyógyszervizsgálatok után minél hatásosabb terápiák juthassanak el a betegekhez.

„A biológia kaotikus rendszer – pusztán az adatokból kiindulva nehéz megérteni és megjósolni a sejtekben zajló folyamatokat. A Turbine mesterséges intelligenciája milliónyi terápiás lehetőséget és molekuláris szintű változást próbál végig a sok ezer publikációból származó biológiai tényre alapuló sejtmodellen, hogy megtalálja a legpontosabb választ a gyógyszerkutatók kérdéseire"–fogalmazott Szalay Kristóf Zsolt, a Turbine szimulált sejtmodelljének feltalálója.

Legolvasottabb cikkeink