• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Halálos ítélet a '' rossz zsírsavakra''

Hírek Forrás: MTI - Panoráma

Az USA-ban elsőként kitiltják az éttermekből az egészségre ártalmas zsírsavakat tartalmazó ételeket.

A testépítőből és filmsztárból politikussá lett Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó helyi idő szerint pénteken látta el kézjegyével a jogszabályt, amely 2010-től kitiltja a növényi olajok hidrogénezése közben keletkező zsírsavakat tartalmazó étkeket az Egyesült Államok legnépesebb szövetségi államának éttermeiből. A tilalmat 2011-től a pékségekre is kiterjesztik, a törvény megsértőit pedig 25-től ezer dollárig terjedő pénzbírságra büntethetik.

Schwarzenegger azzal indokolta a tilalmat, hogy az úgynevezett transz-zsírsavak összefüggésbe hozhatók a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, márpedig Kaliforniában e betegségcsoport a leggyakoribb halálozási ok.

Korábban már több amerikai város és gyorsétterem-lánc is bevezetett hasonló korlátozást, de egy egész államból most először "tiltják ki" a transz-zsírsavakat.

Ez utóbbiak a növényi olaj ipari feldolgozása, állagának keményítése, illetve az olaj tartósítása közben telítetlen zsírsavakból keletkeznek a hidrogénezésnek nevezett folyamat során. A margarinok például hidrogénezett növényi olajok, amelyeket mesterségesen tesznek szilárddá. A hidrogénezés hatására a zsír elveszíti értékes kötéseit és telítetté válik, a zsírsavakban az atomok elhelyezkedése megváltozik.

A transz-zsírsavak a biológiailag hátrányos tulajdonságú telített zsírsavakhoz válnak hasonlatossá, növelik a vérben a káros hatású LDL-koleszterin szintjét, csökkentik a jó, HDL-koleszterin szintjét, hozzájárulva a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. A rendszeres testedzés hatására a HDL-koleszterinszint kellően magas lesz ugyan ahhoz, hogy még a magas, káros LDL-koleszterinszint mellett is kellő védelmet nyújtson az érfalaknak és a szívnek, a transz-zsírok azonban ezt nem engedik, ezért a telített zsírokhoz képest dupla kockázatot jelentenek az ember egészségére.