A hamisított élelmiszerek mennyisége az utóbbi években robbanásszerűen megnőtt, méghozzá nem is a luxuscikkek kategóriájában, hanem a mindennapi háztartási termékek között - áll az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozott jelentésében.
Kovács László vámügyi biztos szerint a hamis élelmiszerek és gyógyszerek áradata hamarosan olyan problémát jelent, amely konkrét akciót tesz szükségessé. Ha azonban a kockázati szempontokat nézzük, az élelmiszerek terén kell a legjobban vigyáznunk. Emlékezhetünk még az aflatoxinnal szennyezett paprikára, melyről kiderült, hogy a feltüntetett jelöléssel ellentétben nem nálunk termett. Annak az esetnek nem voltak áldozatai, ám tavasszal már komoly gyomorfertőzéseket okozott az a disznósajtszállítmány, amelyre egy ismert húsüzem címkéjét ragasztották. Ehhez képest szinte ártatlannak tűnhet az a néhány héttel ezelőtti eset, amikor egy áruházlánc szürkemarhaként árulta egy hétköznapibb szarvasmarha húsát. A hipermarket akkor közleményt adott ki, amely szerint nincs lehetőségük a beszállító cég húskísérő okmányainak ellenőrzésére - ám ez is hamisítás. Képünk illusztráció
Sajnos nincs olyan tanács, amellyel kiszűrhetnénk a hamis árukat - állítja Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-biztonsági bizottságának elnöke. „Láttam már olyan márkás kávét, amit csak akkor tudtam megkülönböztetni az eredetitől, amikor már lefőztem. Sok esetben csak laboratóriumi körülmények között lehet kimutatni a hamisságot" - mondja.