• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Régiós tervek a tisztiorvosi szolgálatoknál

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Koncentrált irányítás, önállósuló országos és városi intézetek, csökkenő adminisztráció mellett kezdheti meg munkáját január 1-jétől az átalakított tisztiorvosi szolgálat.

Bujdosó László
A jogszabályi változással nem járó átalakítás, a költségvetés irányelveihez igazodva, a regionális működtetés irányába tereli a
gazdasági-műszaki szempontból szétaprózódott, pazarló, kevésbé hatékony rendszert. A szerkezet és a működtetés projektszerű racionalizálása során a lehetőségek és a módszerek számbavételével kívánják modellezni a szakmailag és gazdaságilag korszerűbb struktúrát. A költségvetési előírásoknak is megfelelő átalakítást azonban nem elsősorban a létszámleépítéssel oldják meg – hangsúlyozta a Weborvosnak dr. Bujdosó László országos tiszti főorvos annak kapcsán, hogy Somogyban elterjedt a hír: a dél-dunántúli regionális átszervezés során valósággal lefejezik az ÁNTSZ megyei intézetének szakmai vezetését, miközben a járványügyi, élelmiszer-ellenőrzési, közegészségügyi és egészségvédelmi irányítás a Tolna megyei ÁNTSZ-hez, mint regionális központhoz kerülne. Az átszervezés ugyanakkor nem hagyná érintetlenül a városi intézeteket sem.

Dr. Bujdosó László hangsúlyozta: a kósza hírekkel ellentétben most először nem fűnyíró-elvszerűen, egységesen, hanem a dolgozókat egyenként górcső alá véve tekintik végig a szolgálatok szervezeti egységeit, létszámát, feladatait. Az ÁNTSZ régiói ugyan még nem alakultak ki, de a gazdasági-műszaki ellátás szervezetét – ezen belül többek között a bérszámfejtést, az anyagbeszerzést és régiónként egy ellenőrrel a belső ellenőrzést - ebben a formában kívánják működtetni.

Az egyelőre csak próbaképpen, projektszerűen végiggondolt rendszerben két regionális szerveződés, Budapest központtal a Pest megyei ÁNTSZ, valamint a Baranyát, Tolnát és Somogyot koncentráló dél-dunántúli központ átalakítása nyomán mérik fel az új rendszer gazdaságosságát, szakmai megfelelését. Ennek során, a két régióban nem változik meg a megyei illetékesség, s egy adott kereten belül valamennyi megyében megmarad a gazdasági-műszaki ellátó háttér is.

S, bár könnyen lehet, hogy a régióban egy irányítás alá kerül majd a járványügy, az élelmezés-egészségügy vagy a közegészségügy, de ez nem jelenti azt, hogy a feladat- végrehajtás is koncentrálódna. Ezek abban a megyében maradnak, ahol eddig is voltak – erősítette meg az országos tiszti főorvos.

Megváltozik ugyanakkor az országos intézetek struktúrája; az üres állások, a tartósan távol lévők arányának csökkentésével, valamint a nyugdíjasok létszámának legalább 10 százalék arányra történő leszorításával csökken az adminisztratív és irányító létszámuk.

Az Országos Közegészségügyi Központ szerepét a kebelében működő, de az adminisztratív központjától már megszabadított, szakmailag és gazdaságilag önállósuló és megerősödő, országos intézetek veszik át.

- Tekintettel arra, hogy a regionalitás irányába mutató koncepcióban a városi intézeteké lesz a prioritás, az ott dolgozó szakembereket, valamint a tisztiorvosi státuszokat nem érinti a változás – hangsúlyozta dr. Bujdosó László.

Meg kell válni azonban – többek között Kaposváron is – a nem egészségügyi, adminisztratív státuszokban indokolatlanul megszaporodott munkaerőtől. Hétfőre már konkrét adatok állnak a rendelkezésünkre arról, hogy mekkora létszámot, ezen belül nyugdíjast és egyéb státuszt, valamint bért érint az átszervezés, amely január 1-jétől konkrét lépésekben meg is valósulhat.

Bujdosó László szükségesnek tartotta kiemelni: a félelmekkel ellentétben, ez az átalakítás nem sérti a szakmaiságot, a közegészségügyi és a járványügyi biztonság megőrzése továbbra is a legalapvetőbb feladata lesz a tisztiorvosi szolgálatnak.

Legolvasottabb cikkeink