• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hosszú várólista, kihasználatlan készülékek

Hírek Forrás: Népszabadság

Amíg egyes területeken a szakemberek szerint túl sok a szűrőállomás, máshol akár negyedévet is várni kell a vizsgálatra.

Több mint negyedévet kell várni Békéscsabán arra, ha valaki be szeretne jutni az emlőszűréses vizsgálatra - panaszolta a Népszabadságnak a napokban az egyik helybéli olvasó. Az intézményben a lap megkeresésére megerősítették: a békési megyeszékhelyen a háziorvosi vagy szakorvosi beutalóval érkezőknek jelenleg - ha nem sürgős az eset - három és fél hónapot kell várniuk egy vizsgálatra.

A Réthy Pál Kórházba mammográfiára leghamarabb 2006 februárjában juthatnak be. Boros Zoltán orvos igazgató azt mondja: miközben örülnek annak, hogy a kampányokra hallgatva egyre több nő szánja rá magát a vizsgálatra, ellentmondásos a helyzet, mert az egészségügyi ellátórendszer az ország sok területén nincs felkészülve a tömeges jelentkezések fogadására.

 Az egyes intézmények kihasználtsága között nagy eltérések vannak. Amíg Orosházán rövidebb, a szegedi szakrendelőben hosszú a lista - december második felére osztanak időpontokat.

Budapesten is vannak olyan intézmények, ahol több hónaposra nyúlik az előjegyzési lista, holott a fővárosban az országos átlagnál alacsonyabb, negyven százalék körüli a szűrőprogramban a részvételi arány - mondja Szabó Éva, az Országos Onkológiai Intézet radiológus főorvosa. Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke szerint a daganatos megbetegedések kockázatának csökkentését és a rákbetegek segítését felvállaló civil szervezet elnöke azt mondja: minél több olyan mammográfiás szűrőbuszra volna szükség, amellyel el lehet jutni a városoktól távol eső kis településekre.

A Rákellenes Liga vezetője ugyanakkor úgy vélekedik: a mammográfiát nem szabad az elsődleges megelőzési módnak tekinteni, elsősorban arra kellene rábírni a nőket, hogy rendszeresen és alaposan vizsgálják magukat, és idejében keressék föl az orvost, ha szükség van rá.

A szakemberek a felmerülő szervezési gondok ellenére hangsúlyozzák: senkit nem akarnak lebeszélni az emlődiagnosztikáról. A statisztikai adatok azt bizonyítják: nem kevés nő köszönheti az életét annak, hogy elment mammográfiás vizsgálatra. A szűréseken évente több száz esetben fedeznek fel tünetmentes elváltozásokat - ezeket idejében kezelve megmenthető a páciens élete, vagy elkerülhető a rettegett emlőeltávolítás.

Minden tizedik nő érintett
Az emlőrák a nőknél a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat. Ez a betegség minden tizedik magyar nőt érint, évente 6300 asszonynál diagnosztizálják, és 2304 nő halálát okozza. Magyarországon az elmúlt huszonöt évben negyven százalékkal több betegnél diagnosztizálták a kóros elváltozást. A halálozási statisztikát is a mellrák vezeti - a tüdőrákkal váltakozva. 1990-ben százezer asszony közül harminchat hunyt el melldaganat következtében, 2003-ban már harminckilenc. E tekintetben a magyar nők vezetik az európai halálozási listát, s akad olyan település, ahol öt év alatt a tizennyolcszorosára emelkedett a betegség előfordulása, ami az összes daganatos betegségek okozta halálozás 14,5, a női rákhalálozásoknak pedig 62,3 százalékát jelenti. Az emlők rendszeres önvizsgálata esetén sem nélkülözhető az időszakos orvosi vizsgálat. Ezt 20 és 40 éves életkor között legalább háromévenként, 40 év fölött pedig évenként kell elvégeztetni - emlékeztet a lap.