• nátha
    • Náthaszezon: erre számíthatunk

      Náthaszezon: erre számíthatunk

    • 9 tipp a nátha tünetei ellen

      9 tipp a nátha tünetei ellen

    • Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

      Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

      Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

Tejcukor-érzékenység

Egészségmagazin Forrás: Origo

A tejcukor életünk során az első táplálékunk, az anyatej fontos összetevője, majd a tej és tejtermékek szénhidrátjaként is jelentős tényezője étkezésünknek.

A két cukormolekulából álló laktózt a vékonybélben termelődő "lactase" enzim hasítja, mely után a molekulák felszívódása megtörténhet. Újszülött és csecsemőkorban a legnagyobb, felnőtteknél jellemzően csökken ennek az enzimnek az aktivitása. Hazánkban is sok gyermeket és felnőttet érint a tejcukor-felszívódási zavar (laktóz intolarencia), melynek veleszületett (súlyos elváltozásokat okozó, ritka forma) és szerzett formáját különíthetjük el. A szerzett forma leggyakoribb tünetei a bontatlan tejcukor bélben kifejtett hatásának következtében fellépő hascsikarás, hasfájás, hasmenés.
A teljes cikk