• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jogi útvesztőben ingáznak a mentőhelikopterek

Hírek Forrás: Népszava

Belátták, hogy a jelen helyzetben sérült a légi mentés biztonsága.

A légi mentést korábban üzemeltető társaság szerint nincs akadálya annak, hogy az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) visszakapja a náluk lévő állami tulajdonú mentőhelikoptereket - tudta meg lapunk a BASe Kft. szóvivőjétől. Edelényi Gábor  döntésüket a Népszavában azzal indokolta: belátták, hogy a kialakult helyzetben sérült a légi mentés biztonsága. Kiemelte viszont, hogy továbbra is fenntartják azon álláspontjukat, miszerint az OMSZ törvénytelenül mondta fel a velük kötött szerződést, így a bíróságtól várják az erkölcsi és - a korábban több tízmillió forintra becsült - anyagi kártérítés megítélését. A szóvivő a mentőszolgálatot tette felelőssé a helyzetért.


Az OMSZ szóvivője a lapnak elmondta: amíg nem kapják meg a BASe Kft.-től a gépekhez tartozó dokumentációt, addig megmozdítani sem tudják a helikoptereket. Győrfi Pál rámutatott, hogy a papírok nélkül nem tudni, milyen állapotban vannak a gépek, milyen alkatrészeket kell esetleg sürgősen cserélni. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ügyészség döntése nyomán a dokumentáció ismét a BASe-hez került.


A szóvivő arra utalt, hogy a Fővárosi Főügyészség bűncselekmény hiányában a cég elleni nyomozás megszüntetésére utasította a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI). Az OMSZ korábban amiatt tett feljelentést, mert a BASe - miután a mentőszolgálat rendkívüli hatállyal felmondta a velük kötött szerződést - nem adta át a légi járműveket és azok dokumentációját. Az NNI sikkasztás, illetve közlekedés biztonsága elleni vétség gyanúja miatt folytatott eljárást. A cégnél házkutatást tartottak, a helikoptereket lefoglalták. A BASe pedig az ügyészséghez fordult, és a hatóság a cégnek igazat adva a nyomozást megszüntette,hatályon kívül helyezve a gépek és dokumentációjuk lefoglalásáról szóló határozatot is - emlékeztet a lap. 
Az OMSZ szóvivője szerint céljuk továbbra is az, hogy mentőhelikopterek mielőbb szolgálatba állhassanak, bár ennek időpontja az ügyészség döntése után ismét kérdésessé vált.

Győrfi Pál emlékeztetett: a légi mentést átmenetileg két honvédségi helikopter, illetve egy polgári gép bérlésével biztosítják.