• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sömört esznek, így gyógyítanak a csodahalak

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Már fizetnek egyes betegbiztosítók a szívogató piros márnák áldásos tevékenységéért.

Akiket már megszabadítottak kínzó bőrbetegségüktől, esküsznek arra, hogy a Garra Rufa nevű halfajta csodákra képes. Az egyszerűen csak doktorhalaknak nevezettek  a törökországi anatóliai Felföldön lévő Kangal patak forró termálvízében élnek. Sok évszázados ottlétük alatt alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez: miután a 36-38 Celsius fokos vízben már nem élnek meg a halak fő táplálékát jelentő planktonok, más táplálék után kellett nézniük. Ebben segítettek nekik azok az emberek, akik rendszeresen a patakba jártak fürdeni, illetve a speciális összetevőjű termálvízben kerestek gyógyulást. Miközben a betegek lubickoltak, a halak a bőrükön található elváltozásokat, azaz a sömöröket eszegették.


A szívogató piros márnák – amelyek a pontyfélék családjába tartoznak – addig csipegetik, rágcsálják a megvastagodott, pikkelyes bőrfelületet, amíg a felső réteg teljesen eltűnik. Közben kis adagokban speciális enzimet tartalmazó váladékot (dithranol) injektálnak a megtisztított felületre, ami elősegíti az új bőr gyors regenerálódását. Az abszolút egyedinek mondható terápia sem gusztusosnak, sem esztétikusnak nem nevezhető, de a betegek aligha törődnek ezzel.


A török városka egyre népszerűbb a gyógyturizmussal foglalkozó nemzetközi utazási irodák között, már külön autóbuszos csoportokat szerveznek oda, sőt egyes országok betegségbiztosítói (Svédország, Belgium) a költségek egy részét is átvállalják, mivel felismerték, hogy jóval olcsóbb a halakra bízni a terápiát, mint saját zsebükből finanszírozni a méregdrága gyógyszeres kezelést.


A hatékony gyógyuláshoz, illetve a tartós, teljes tünetmentesség eléréshez minimum három hétig, naponta két alkalommal, 2-3 órát szükséges eltölteni a halak társaságában, amelyeknek ennyi időre van szükségük ahhoz, hogy a beteg bőrfelületen elvégezzék hatékony munkájukat.


A psoriasis (pikkelysömör) a bőrt, a körmöket, ritkán a nyálkahártyát betegíti meg. A kiújulásra hajlamos kór legtöbbször végigkíséri a beteg életét.  A pikkelysömör kialakulásában a veleszületett hajlam mellett a környezeti tényezők játszanak szerepet. A tudomány eddig hét hajlamosító tényezőt ismert fel, amelyek együttes hatása szükséges kialakulásához. A betegség könnyen felismerhető, diagnosztizálásához ritkán szükséges szövettani vizsgálat. Bár a pikkelysömör nem fertőz, nem is halálos, de az életminőséget, a társadalmi beilleszkedést nagyban rontja, illetve hátráltatja. Nem gyógyítható, tüneti kezeléssel, a panaszok azonban enyhíthetők.


A végleges gyógymódot ma még kutatják. Annyi azonban már a vizsgálatokból kiderült, mely gének hajlamosítanak a betegségre. A tudósok állítják: ahogy sikerül e beazonosított gének pontos működését feltérképezni, az oki gyógyítás is realitássá válhat.
Amíg a pikkelysömör a Skandináv országokban a leggyakoribb, a hazai statisztikák szerint hazánkban is 200 ezer ember szenved tőle. Aki teheti, a Holt-tenger vízében kúrálja magát, ám nemrég kiderült: a harkányi gyógyvíz is igen hatékony a terápiára. E célból a Gyógyfürdő Kórház új medencét alakított ki, kizárólag a psoriasis kezelésére.


Dr. Keszthelyi Béla nyugalmazott főorvos szerint a Baranya megyei önkormányzat Gyógyfürdő Kórházának vízében (harkányi gyógyvíz) található illékony kén az az összetevő, amely az élhetőbb életet, illetve a gyógyulást szolgálja. A psoriasisban szenvedő betegek naponta két alkalommal mártóznak meg a medencében, melyet gyógyszeres, illetve krémes kiegészítő kezelések követnek. Egy-egy kúra időtartama négy hét. A kezelést nyáron szerencsés elkezdeni, mert a napfény gyorsítja a gyógyulást. ( A fényt a téli időszakban különböző hullámhosszú, mesterséges ultraibolya fénnyel pótolják.)

Keszthelyi doktor azt is elmondta, hogy nemrég összehasonlították: mennyibe kerül például azoknak a pikkelysömör- kezelés, akik a Holt-tengert választják. A kimutatás szerint a „tengeri terápia" költsége éppen húszszorosa a harkányi kezelésének, azaz mintegy egymillió forintba kerül. Mivel a hazai gyógykezelést a társadalombiztosítás finanszírozza, ezért négy hét Harkányban szinte díjtalan az érvényes társadalombiztosítással rendelkező betegeknek.


A kangali doktorhalak azonban előbb vagy utóbb konkurenciát jelenthetnek: ha a magyar utazási irodák is fantáziát ( újabb üzleti lehetőséget) látnak a mind felkapottabb törökországi gyógykezelésre épülő utakban, nem kizárt, hogy nálunk is többen választják majd a Holt-tenger, Harkány és a drága gyógyszerek helyett a csodatévő doktorhalakkal való három hetes lubickolást.