• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kormány előtt a madárinfluenza-üzlet

Hírek Forrás: Népszabadság - Világgazdaság

A kabinetnek arról is döntenie kell, hogy befektet-e a gyártókapacitások bővítésébe.

A napokban a kormány elé kerül a vakcina értékesítésének lehetőségeit taglaló ÁNTSZ-javaslat, melyből kiderülhet, milyen haszna származhat az államnak a Magyarországon kifejlesztett madárinfluenza elleni vakcinából. A kabinetnek arról is döntenie kell, hogy befektet-e a gyártókapacitások bővítésébe. Kétmilliárd forintos beruházással az öt-tízszeresére lenne növelhető az oltóanyagtermelés. Bővítés nélkül a gyártásra jogosult Omnivest Rt. csak a hazai lakosság védelméhez elegendő oltóanyag-mennyiséget tudja előállítani - adta hírül a Népszabadság.


Bujdosó László országos tiszti főorvos egy tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, a madarakra veszélyes H5N1 vírus elleni vakcinából húszmillió adagra lenne megrendelés, 100 milliárd forint lenne az árbevétel. A jelenlegi feltételekkel az államnak az összegből tíz százalék jutna, de nincs meg a termék, amit el lehetne adni. A madárinfluenza elleni vakcinának még az emberen való klinikai kipróbálása folyik. A szer legkorábban márciusban kaphat törzskönyvet. Tisztázni kell, hogy a gyártó, a vakcinát fejlesztő állami szervezet, valamint az alapvírust biztosító Egészségügyi Világszervezet milyen arányban tulajdonosa a készítménynek. Az ÁNTSZ már jelezte a WHO-nak, megvenné az alapvírus tulajdonjogát. Ha az ÁNTSZ tulajdonába kerül, az oltóanyagból származó bevétel mostani állami része is növekedhet - idézi a Népszabadság.


Jankovics István, az OEK főorvosa elmondta, a A WHO igyekszik felgyorsítani a H5Nl-vírus modellvakcinájának előállítását. Ennek oka, hogy két multinacionális oltóanyaggyárnak e vírus ellen kifejlesztett vakcinájáról kiderült: hatásosságához a normál influenzaoltás hatszorosa szükséges, így a világ oltóanyag-kapacitása nem lenne elégséges a járvány megakadályozására.

Ők teljesen új vakcinagyártó technológiával dolgoztak, ám a magyarok a szezonális influenza-oltóanyag gyártásában évek óta bevált módszert alkalmaztak, legyengített H5N1-vírust használtak, így a szezonális influenzavakcinához hasonló gyorsasággal megtörténhet az új oltóanyag törzskönyvezése, s hasonló gyorsasággal állíthatják elő és törzskönyveztethetik a H5N l-vírustörzs mutánsa elleni vakcinát is.

Az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan nem erősítette meg azt a Kínából származó friss hírt, hogy az ázsiai országban megjelent volna a H5N1 madárinfluenza-vírus emberről emberre terjedő enyhe mutációja - hangsúlyozta a Világgazdaságnak Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató főorvosa. A tájékoztatón elhangzott: Magyarországon még nem mutatták ki a szezonális influenzavírust, bár kisebb vírusfertőzéseket jeleztek a szakemberek. Hetven háziorvos hetente küldi a betegektől levett mintát az OEK-nek. A múlt évihez hasonló intenzitással folyik az oltás, 1,3 millióan - idősek, krónikus betegek, fertőzésveszélyes helyeken dolgozók - térítésmentesen jutnak hozzá az itthon gyártott vakcinához.