• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

HIV-szűrés: éveket adó bizonyosság

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Korábban a vérvételre jelentkezők látványos módon bolyongtak az épületek között.

Mint az anonim szűrésre vonatkozó ombudsmani ajánlásoknak, mind a szakmai minőségbiztosítás követelményeinek megfelel az az új HIV-szűrőállomás, amelyet ma adott át az országos tisztifőorvos. Az Országos Epidemiológiai Központhoz tartozó vérvételi és tanácsadói hely, amely a Gyáli úti főbejárattal épült egybe, magában foglalja a központi mintaátvetőt is, így a központ, illetve az tisztiorvosi szolgálat különböző laboratóriumaiba a minták sorszámozva, anonim módon jutnak el. Ezzel kiküszöbölték azt a korábbi hibát, hogy a mintát hozók, illetve a vérvételre jelentkezők „látványos módon" bolyongtak az épületek között – mondta el dr. Bújdosó László országos tisztifőorvos az avatáson.


Az AIDS világnapjára időzített átadás nem az egyetlen, a betegséggel kapcsolatos újdonság a szolgálatnál. Ide tartozik az is, hogy mára már minden megyére kiterjedő, (a Phare program keretében kiképzett) tanácsadó szolgálat is működik az ÁNTSZ intézeteiben, így korszerű ismereteket tudnak nyújtani az egyébként a szűréssel is foglalkozók.


Az anonim-szűrőállomás megnyitásától a tisztifőorvos azt reméli, hogy a jövőben többen jelentkeznek vizsgálatra, ami nem pusztán az egyes betegek kezelésének megindítását teszi még jó időben lehetővé, hanem az ország járványhelyzetében sem mellékes. A hetente kétszer – kedden és csütörtökön szűrésre jelentkezők a vizsgálaton túl információs kiadványokat kapnak és a személyes tanácsadást is igénybe vehetik – anélkül, hogy kilétüket felfednék.


Csak emlékeztetőül: az anonim tanácsadás lényege, hogy a jelentkező szűrővizsgálatát csupán egy kódszámmal ellátott mintán végzik, s az eredményét is csak a mintát adó ismeri. A pozitív szűrési lelet még nem jelent diagnózist, pozitivitás esetén az arra akkreditált szaklaboratóriumban – másik eljárással - vizsgálják a mintát, s csupán ennek pozitivitása után merül fel az anonimitás feloldása, mivel a - sokszor jó minőségben leélhető éveket adó - kezelés már a beteg adatainak, taj-számának ismeretében folyhat a kijelölt szakkórházi osztályon, térítésmentesen.

Az országban a világnapon zajló, a témához kapcsolódó számtalan rendezvény főszereplői a civil szervezetek, amelyek korábban több ízben panaszolták, hogy az AIDS-megelőzés elhanyagolt területévé vált az egészségügyi kormányzati munkának, miközben az idén jóval több új fertőzöttet regisztráltak, mint a korábbi években.

Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott kérdésünkre elmondta, hogy bár valóban erősíteni kell újra a fiatalok körében végzett felvilágosító munkát, új és erőteljes kampányok kellenének, az azonban nem mondható, hogy az AIDS-megelőzésben nem történik semmi. Zajlik a tűcsere program, amely végül is ezt a célt is szolgálja, új tanári kézikönyvek, CD-ROM-ok jelentek meg, segítendő a pedagógusok munkáját, s még az idén indul a prostituáltak egészségügyi szűrésére hivatott mozgó szolgálat, az erre a célra fordítható, 65 milliós szerződést már megkötötték - sorolta az elvégzett kormányzati feladatokat a kormánymegbízott. Emlékeztetett, hogy döntés született az óvszergyártó cégekkel és oktatási vezetőkkel indítandó tárgyalásról, amitől elérhető áron felállítható óvszerautomaták hálózatát remélik, megkönnyítve a kellően felvilágosított és védekezni akaró ifjúság helyzetét.

Ami a riasztó statisztikát illeti, Kökény Mihály elmondta: a november végi adatok szerint az idén, addig 102 új HIV fertőzött személyt szűrtek ki, ami nem magasabb az előző adatoknál, csupán meglehetősen hullámzó, hogy ki, mikor és hol veszi igénybe a szolgáltatást. Az újonnan kiszűrtek között sok a külföldi, illetve a most megtalált, de régebben fertőződött személy, a hazai AIDS-fronton még mindig csend van, mindazonáltal valóban most kell megújítani a kommunikációs kampányt - tette hozzá.