• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.07.17 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Ukrajnában több mint hétszáz új beteget jegyeztek fel. Ötvenezernél több új fertőzést szűrtek ki egy nap alatt Nagy-Britanniában...

Horvátországban beoltják a turistákat is
A zágrábi kormány döntése szerint mindenki ingyen felveheti a koronavírus elleni oltást Horvátországban, azok is, akiknek nincs betegbiztosításuk, így a Horvátországban nyaraló külföldi turisták is - írta szombaton az Index.hr internetes portál.

"Van annyi oltóanyagunk, hogy másoknak is jut, mindenkit beoltunk, aki szeretné, ez lesz a mi hozzájárulásunk a globális erőfeszítésekhez, hogy leküzdjük a Covid-19 világjárványt" - jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő. Egyúttal arra figyelmeztetett: Európában terjed a koronavírus sokkal jobban fertőző delta variánsa, azok, akik nincsenek beoltva, veszélyben vannak.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 584 407-en kaptak védőoltást, a jogosultak 39 százaléka, közülük 1 334 004-en már a második adagot is.

Az elmúlt 24 órában 139 új fertőzöttet azonosítottak, így a járvány kezdete óta meghaladta a 361 ezret az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben az elmúlt napon két beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8236-ra emelkedett. Kórházban 112 beteget ápolnak, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 61 új fertőzöttet szűrtek ki, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 257 ezret. A vírus szövődményeivel összefüggésben már ötödik napja senki nem halt meg, így a halálos áldozatok száma 4750 maradt. A koronavírusos betegek közül 28-an vannak kórházban, tízen közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 871 536-an kaptak védőoltást, közülük 766 161-en már a második adagon is túlvannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 41, illetve 36 százaléka.

A Nemzeti Egészségügyi, Környezetvédelmi és Élelmiszeripari Laboratórium (NLZOH) közleménye szerint a Szlovéniában utoljára génvizsgálatnak alávetett pozitív minták 89 százalékánál igazolták a vírus delta variánsát.

Ukrajnában kevesebb mint hatszáz új beteget regisztráltak
Ukrajnában szombatra kis mértékben csökkent a koronavírus-járvány terjedése, az újonnan regisztrált fertőzöttek száma nem érte el a hatszázat, így számuk 140-nel alacsonyabb volt az előző napinál. Az elhunytak száma stagnál.

A hivatalos közlés szerint az elmúlt napon 591 új esettel 2 244 196-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az előző napokban kis mértékben ugyan, de fokozatosan nőtt az újonnan regisztrált betegek száma, most viszont csökkent. A halálos áldozatok száma 16 volt, míg a megelőző nap 17.

A járvány kezdete óta 52 718-an haltak bele az új típusú koronavírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe. Eddig 2 180 957-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napon csaknem hétszázan, az aktív betegek száma így több mint százzal 10 521-re csökkent.

Kórházba 438 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor számuk 422 volt. A legtöbb új beteget, 171-et, megint a fővárosban, Kijevben diagnosztizálták.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a február 24. óta tartó oltási kampány alatt eddig 2 604 862-en kapták meg valamely védőoltás első, 1 406 180-an pedig a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Pénteken 111 150 embert oltottak be országszerte.

Közben Ukrajna humanitárius segélyként 100 800 dózis, koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinát kapott Romániától - számolt be az UNIAN hírügynökség, a délnyugat-ukrajnai Csernyihiv megye kormányzói hivatalára hivatkozva.

Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke bejelentette, hogy a jövő héten az oltási kampány az ötödik szakaszába lép, amikor is már minden, 18 évesnél idősebb állampolgár foglalkozásától függetlenül felveheti a védőoltást, ha akarja.

Eddig szakaszonként határozták meg az oltásra jogosultak körét, veszélyeztetettség alapján, kor és foglalkozás szerint. Ezen kívül néhány hét óta a főként csak hétvégén és nagyobb városokban működő tömeges oltópontokon megkaphatják az oltást vállalati kollektívák, továbbá azok, akik előzetesen feliratkoztak az internetes várólistára.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy Denisz Smihal miniszterelnök tájékoztatása szerint a hónap végéig nagy mennyiségű, több mint nyolcmillió adag, különböző gyártású vakci

Koszovóban enyhítettek a korlátozásokon
Enyhített a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon a koszovói kormány, szombattól újra üzemelhetnek az éjszakai klubok, és az éttermek is éjjel 1-ig tarthatnak nyitva - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap a honlapján szombaton.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 206-tal 718 299-re, Koszovóban 11-gyel 107 451-re, Észak-Macedóniában 18-cal 155 885-re, Montenegróban 23-mal 100 590-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 16-tal 205 243-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Boszniában eggyel 9718-ra növekedett. A térség többi országában nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így Szerbiában 7078, Koszovóban 2266, Észak-Macedóniában 5487, Montenegróban pedig 1621 maradt a halottak száma.

Ötvenezernél több új fertőzést szűrtek ki egy nap alatt Nagy-Britanniában
A brit egészségügyi minisztérium pénteki ismertetése szerint az elmúlt 24 órában több mint 50 ezer új koronavírus-fertőződést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. Ez január közepe óta a legmagasabb napi fertőződési adat.

A szaktárca péntek este közzétett beszámolója szerint az utóbbi egy napban 51 870 koronavírus-szűrés eredménye lett pozitív.

Az ismertetéshez fűzött grafikonos visszatekintő kimutatás szerint ennél több új napi fertőzést legutóbb január 15-én regisztráltak: aznap 55 761 új fertőződést szűrtek ki Nagy-Britanniában.

A 50 ezres szám újbóli átlépése nem érte váratlanul a brit kormányt.

Sajid Javid egészségügyi miniszter a BBC rádiónak nyilatkozva már a múlt héten elmondta: várakozása szerint július 19-re, a még érvényben lévő utolsó angliai jogi korlátozások eltörlésére kitűzött időpontra "50 ezer körülire" emelkedhet a naponta azonosított új koronavírus-fertőződések száma, és nem kizárt, hogy a korlátozások enyhítésével a nyár folyamán eléri a 100 ezret a napi esetszám.

A minisztérium pénteki összesítése alapján ugyanakkor a koronavírus-fertőződésből kialakuló Covid-19-betegség okozta halálozások száma továbbra is messze elmarad az év eleji tetőzés idején mért adatoktól, mindenekelőtt a sokkal magasabb oltási aránynak köszönhetően.

A pénteki kimutatás szerint az utóbbi egy napban 49-en haltak meg Covid-19-ben országszerte.

Január 15-én - a legutóbbi olyan napon, amikor 50 ezernél több új fertőzést szűrtek ki Nagy-Britanniában - 1280, az akkori tetőzés csúcsán, január 20-án 1820 halálos áldozata volt 24 óra alatt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak.

A halálos áldozatok napi száma legutóbb február 10-én haladta meg az ezret, március 23. óta egyetlen napon sem érte el a százat, június eleje óta pedig jellemzően az egy- vagy kétszámjegyű tartományban mozog, és már volt olyan nap, amikor egyetlen halálesetről sem érkezett bejelentés.

A brit közegészségügyi szakértők egyöntetű véleménye szerint az oltási kampány sikerét jelzi, hogy mára teljesen elszakadtak egymástól az újonnan kimutatott koronavírus-fertőződések, illetve a halálozások számát jelző görbék.

Az egészségügyi minisztérium péntek esti adatai szerint a felnőtt brit lakosság csaknem 88 százaléka - 46,2 millió ember - már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, közülük 35,5 milliónak - 67,5 százaléknak, vagyis a felnőttek több mint kétharmadának - a második oltási adagot is beadták.

A brit kormány tervei szerint szeptembertől harmadik oltási adagban részesülhetnek a leginkább veszélyeztetett lakossági csoportok. Ennek célja az első két oltási dózis nyújtotta védelem megerősítése és kiterjesztése az új koronavírus-variánsokra.

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) és a Cambridge-i Egyetem legújabb közös elemzése arra vall, hogy a mostani oltóanyagok is igen hatékonyak a Nagy-Britanniában dominánssá vált, fokozott fertőzőképességű delta variánssal szemben.

A vizsgálat adatai alapján a brit oltási kampány legnagyobb számban használt két oltóanyaga közül a Pfizer-BioNTech mindkét adag beadása után 96 százalékos, az Oxford-AstraZeneca ugyancsak két dózis esetén 92 százalékos hatékonysággal veszi elejét a delta változat okozta, kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedéseknek.

A brit kormány - jórészt e vizsgálati adatok és az oltási kampány előrehaladott volta alapján - július 19-én, vagyis hétfőn a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt, még érvényben lévő utolsó jogi korlátozások nagy többségét feloldja Angliában, azzal együtt is, hogy a modellszámításokra alapuló előrejelzések a napi fertőződési számok további emelkedését valószínűsítik.

Az oltáskampány felpörgetését sürgette Romániában az uniós egészségügyi biztos
Fel kell pörgetni a koronavírus elleni oltási kampányt Romániában, mert itt az átoltottság kisebb, mint más tagországokban, a delta vírusvariáns térnyerése pedig veszélyes helyzetet teremt - állapította meg a dél-romániai Petresti község mobil oltópontjánál tett látogatása alkalmával pénteken Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos.

Kiriakídisz arra biztatta a romániai polgárokat, hogy a maguk és környezetük védelme érdekében hozzák meg a helyes döntést, és oltassák be magukat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a delta variáns megjelenésével Romániában is növekedésnek indult az elmúlt két hétben az új megbetegedések száma, és ebben a helyzetben az oltás jelenti az egyetlen védőpajzsot.

Ioana Mihaila román egészségügyi miniszter szerint főleg a falvakban alacsony az átoltottság, a szaktárca ezért szeretné elérni, hogy az önkormányzati vezetők és a papok támogassák az oltási kampányt. Továbbá rendeletet készül hozni arról, hogy külön honoráriummal bátorítanák a családorvosokat arra, hogy a mozgásukban korlátozott idős, beteg embereknek az otthonukban adják be az oltást.

Az uniós biztos által meglátogatott Petresti községben a lakosság 16 százaléka oltatta be magát. Ez jócskán elmarad ugyan az országos átlagtól, de az ország keleti (moldvai) részén még rosszabb a helyzet: számos községben az átoltottság az 5 százalékot sem éri el. Romániában az oltási hajlandóságban élen járó településeken is a lakosok kevesebb mint fele vette fel az oltást: a Temesvár elővárosának számító Újszentes községben a beoltható lakosság 47, a Hargita megyei Borszéken 44, Kolozsváron pedig 43 százalék.

Országos szinten a 19,3 milliós Romániában eddig 4 millió 856 ezer ember (a beoltható 12 év feletti lakosság 28,7 százaléka) kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

Az országban jelentős vakcinakészletek halmozódtak fel, amelyek egy részét Bukarest értékesíteni próbálja, vagy humanitárius segélyként adja át más országoknak. A vakcinák tárolásában és elosztásában meghatározó szerepet játszó katasztrófavédelem pénteken közölte: Románia 100-100 ezer adag koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinát adományoz Ukrajnának és Vietnamnak.

Közben a járványügyi mutatók a fertőzések ritmusának gyorsulását mutatják. A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az utóbbi 24 órában 72-vel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, ami 60 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Az utóbbi héten 16 százalékkal nőtt a fertőzések száma a megelőző héthez képest.