• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Vajon milyen vakcinát kaphatunk a harmadik dózisban?

Lapszemle 2021.07.17 Forrás: 24.hu
Vajon milyen vakcinát kaphatunk a harmadik dózisban?

Várhatóan szakmai grémium fog dönteni arról, kinek milyen vakcina lesz a harmadik, annyit viszont szinte biztos, hogy nem lehet majd „válogatni”.

Orbán Viktor bejelentése a harmadik oltás lehetővé tételéről elég képlékeny iránymutatás, amit hivatalos, szakmai szabályozásnak kellene követnie. A miniszterelnök szavai azonban arra utalnak, hogy nem választhatunk szabadon vakcinát, így egyelőre arra a sokakat érdeklő kérdésre sincs válasz, hogy kaphat-e Pfizert, akit korábban Sinopharmmal oltottak - írta a 24.hu.

A kormányfő szavaiban kimondatlanul is benne van, hogy harmadik dózist kaphatnak azok, akiknél a vakcina két korábbi dózisa nem biztosítja a várt hatásosságot – a kínai Sinopharmnál merült ez fel a legélesebben. Hogy mivel, arról „az orvos dönt”, vagyis nem automatikusan olyan oltást kap az illető, mint korábban kétszer. Egyelőre nem tudni, ez pontosan mit jelent, hiszen az új koronavírus elleni készítmények esetén nincs szabad piac, az orvos azt az oltóanyagot adja be, amit a kormányhivataltól erre a célra kap.

Várhatóan szakmai grémium fog dönteni arról, kinek milyen vakcina lesz a harmadik, annyit viszont szinte biztosra vehetünk, hogy nem lehet majd „válogatni”. Emellett Lisziewicz Julianna immunológus szerint a vektoralapú vakcinák, tehát a Szputnyik, az AstraZeneca és a Janssen viszont nem adható újra.

A második és harmadik oltás között javasolt négy hónapról szólva kezdjük azzal, hogy a SARS-CoV-2 elleni vakcinákkal kapcsolatban két okból merül fel egyre gyakrabban a „harmadik dózis”, vagyis az emlékeztető (booster) oltások beadása. Először is, mert a szakemberek már a kezdetektől szinte biztosra vették, hogy egyetlen kör nem lesz elég, a védettség idővel csökken a szervezetben, ezért hosszú távon is ismétlésekre lesz szükség.

A kérdés csak az, hogy milyen időközönként, mert erről még nincs tapasztalat, nem alakult ki egységes álláspont. Elképzelhető, hogy az oltóanyag típusától is függ majd. Ha a harmadik oltás az eddig is „tervezett” boostert jelenti, akkor a négy hónap teljesen értelmezhetetlen, egy általunk megkérdezett szakember egyenesen úgy fogalmazott: Mi a fene ez a négy hónap?

Legolvasottabb cikkeink