• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Korszerűbb a koszt az iskolában, mint otthon?

Hírek Forrás: MTI

Amerikai összehasonlító vizsgálat arról, mit esznek a gyerekek otthon, illetve az iskolai menzán.

Meghökkentő eredménnyel végződött egy amerikai összehasonlító vizsgálat arról, mit esznek a gyerekek otthon, illetve az iskolai menzán. A tanulmány adatait az elhízás kérdéseivel foglalkozó Obesity Society idei orlandói kongresszusán ismertették.
Az Egyesült Államokban az elhízás már gyermekkorban kezdődik: minden harmadik amerikai gyerek túlsúlyos vagy kövér. Csaknem 32 millió gyerek az iskolában ebédel, ahol vagy a helyszínen főznek, vagy valamilyen központi konyhából hozzák az ételt.

Jennette Palcic Moreno, a houstoni gyermektáplálkozás kutatóközpont munkatársa és kollégái Texas állam legnagyobb városának iskoláiban vizsgálták három véletlenül kisorsolt napon a diákok étkezését. Kétezernél több ebédet elemeztek, és a 7-8 éves gyerekek egyharmadának az otthoni ebédjét is ugyanolyan részletességgel vizsgálták.

Úgy vélték, hogy a szülők - akik azt mondták, hogy a legegészségesebb kosztot adják gyermekeiknek - korszerűbben etetik őket, mint az iskolai menza, de a fordítottja derült ki.
Általában a déli iskolai ennivaló lényegesen több gyümölcsöt, zöldséget és könnyű tejterméket tartalmazott, mint az otthoni koszt, amelynek lényegét zsírral és cukorral teli gyorsételek képezték. Az otthoni innivaló is főleg cukrozott, higított gyümölcslé volt.

Amikor az otthoni és az iskolai ebédet összehasonlították, kiderült, hogy odahaza a gyerekek 45 százaléka kapott délben gyümölcsöt, az iskolában 76 százalék. A zöldségek aránya 13 százalék, illetve 30 százalék volt. Sovány tejterméket otthon az iskolások 42 százaléka fogyasztott, az iskolában 70 százalék.

Cukorban és zsírban gazdag étel az iskolában csak 17 százalék volt, odahaza viszont 60 százalék! Cukros üdítő az iskolában 0,3 százalék, otthon pedig 47 százalék! Mindez otthon erősen hizlaló kosztot jelent.

A kutatók véleménye szerint ma már az iskolai ebédek általában sokkal egészségesebbek, mint a korábbi években, az otthoni koszt pedig a szülők ízlésétől, iskolázottságától, anyagi helyzetétől függ. A mostani tanulmányban azonban az utóbbi tényezőket nem vizsgálták.