• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Madárinfluenza: világszerte riadó

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A nemzetközi hírportálokon óráról-órára újabb hírek jelennek meg arról, hol észleltek a világon madárinfluenza-gyanús esetet.

A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) által működtetett riadólánc híradása szerint madárinfluenzás fertőzést észleltek egy Japán északi részén lévő farmon. A megelőző intézkedések keretében közel 82 ezer csirkét pusztítottak el. Az ABC News híradását idéző tájékoztató szerint az érintett tartományban már korábban is regisztráltak hasonló fertőzést. Az elsődleges laboratóriumi vizsgálatok a H5-ös víruscsalád megjelenését mutatták ki, emberi megbetegedésről ugyanakkor a területen nem tudnak.


A News24.com hírportál tájékoztatásából az RSOE azt idézi: az afrikai Zimbabwe vasárnap a legmagasabb fokozatú biológiai riasztást rendelte el. Az egészségügyi miniszter bejelentette: az egészségügyi és az agrártárca együttműködésével egy monitoringhálózatot hoztak létre a vándormadarak érkezésekor esetlegesen előforduló madárpusztulás észlelésére. A híradás szerint a szaktárca vezetője hangsúlyozta: nem a pánikkeltés a cél, hanem az, hogy idejében reagáljanak egy esetlegesen kitörő járványra.


Hétfőn a román agrárminisztérium bejelentette: újabb két madártetemben mutatták ki a H5 vírustörzset. Mindeközben Oroszország középső területén is újabb madárinfluenzás gócpontot észleltek. Az országban eddig mintegy 60 helyről jelentettek tömeges madár-megbetegedést, s további legalább száz helyen észleltek gyanús elhullásokat. A Mosnews.com orosz hírportál hétfő délelőtti hírében azt írja: novemberben Szentpéterváron önkénteseken tervezik tesztelni a madárinfluenza-elleni vakcinát. A tervek szerint húsz embert – elsősorban 25-28 év közötti orvostanhallgatókat és fiatal kutatókat – vonnak be a vizsgálatokba. Az oltóanyagot korábban egereken már sikeresen tesztelték. Szolgálatáért minden önkéntesnek hétezer rubelt – nagyjából 50 ezer forintot – ajánlanak fel.