• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Meghúzták az idei felvételi ponthatárokat

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Az orvosi képzések közül a SE államilag finanszírozott helyein a legmagasabb a ponthatár.

Tegnap este nyillvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi minimum ponthatárokat. Az Educatio Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint az orvosi képzések közül a Semmelweis Egyetem államilag finanszírozott képzésén a legmagasabb a ponthatár, 432 pont, de a költségtérítéses helyhez is majdnem ennyit, 427 pontot kellett teljesíteni. A szegedi orvosi karon állami ösztöndíjjal 421, (költségtérítéssel 403), a Debreceni Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen „ingyenesen" 415 pont kell a bejutáshoz (zsebből fizetve 407 és 408). Mint ismeretes, az állami ösztöndíj ára a hallgatói szerződés, amelyben a felvétet nyert vállalja, hogy a végzés utáni 20 éven belül a képzési ideje kétszeresét Magyarországi munkahelyen "dolgozzal le", ha ez nem teljesül, utólag megfizeti a képzése költségeit.

Fogorvos szakra is a Semmelweis Egyetemre volt a legnehezebb bejutni, az állami helyekre 438 pont, a költségtérítéses képzésre pedig 410 pont kellett. Szegeden az ösztöndíjas és a fizetős helyekre is 425 pontot kellett elérni, Debrecenben 423, Pécsen 419 pont a felvételi ponthatár.

A SE Gyógyszerésztudományi Karán államilag finanszírozott helyre 403, költségtérítéssel 426 pont volt a bejutási minimum (a hivatalos honlap szerint, bár nem lehetetlen az elírás, éppen a fordítottja volna logikus). Szegeden 389 pontot kellett teljesíteni az előbbi, 251 az utóbbi képzési formában a leendő gyógyszerészeknek. Pécsett 395 és 310 pont kellett a felvételhez, míg Debrecenben egyformán 398 ponton húzták meg a gyógyszerészhallgatók belépési minimumát az Educatio Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint.

A tavalyi maximális 480 pont helyett idén 500-at lehetett elérni, mivel 100 többletpontot ér a nyelvvizsga bizonyítvány, a tanulmányi versenyeken elért eredmény, vagy a hátrányos helyzet, a tavalyi 200 helyett most 240 pont lett a továbbtanulás úgynevezett jogszabályi minimuma, ennél kevesebb ponttal nem nyerhetett felvételt a jelentkező.

A pótfelvételi lehetőségekről az egyetemek honlapjain lehet információt keresni, július 27-től pedig a www.felvi.hu-n. A felső és középfokú szakképzésekről a www.mot.hu honlapon találnak információt.

Intézmények, karok, szakok, ponthatárok a felvi.hu keresőjében.