Nincs összefüggés a szívbetegségek és az oliva vagy napraforgóolajban sült étkek fogyasztása között.
Mégsem károsak az egészségre az olajban sült ételek, de csakis akkor, ha olíva- vagy napraforgóolajban készültek - állítják spanyol kutatók 40 ezer főre kiterjedő vizsgálatuk alapján. A Madridi Egyetem tudósai 11 éven át követték nyomon a 29-69 év közötti alanyok étkezési szokásait és étrendjük hatásait egészségükre. A felmérés kezdetén egyetlen alanynak sem volt szívbetegsége, és a 11 évnyi megfigyelés eredménye szerint nincs összefüggés a szívbetegségek és az "egészséges", telítetlen zsírsavakban gazdag étolajban sült étkek fogyasztása között. A 40 ezer emberből a 11 év alatt csak 606-nak támadt szívgondja.
"Ahol a leggyakrabban napraforgó- vagy olívaolajat használnak, nem mutatkozott kapcsolat a sült ételek és a koszorúér-betegségek kockázata között" - idézte a kutatást vezető Pilar Guallar-Castillon professzort a The Sun című brit lap.
"Még mielőtt mindannyian a serpenyők után kapnánk, le kell szögezni, hogy a felmérés mediterrán étrendre vonatkozott, amelyet széles körben egészségesnek tartanak" - idézte Victora Taylor brit kardiológust és dietetikust a BBC brit sajtóorgánum. Taylor hozzátette, hogy az olajban sült étkek kalóriában igen gazdagok, elhízáshoz vezetnek, ami szívbetegségek kockázati tényezője.