• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Oltással a méhnyakrák ellen?

Hírek Forrás: Magyar Nemzet

Nők millióinak életét mentheti meg az az oltóanyag, amely megvédi a szervezetet a humánpapillomavírus- (HPV-) fertőzéstől.

A korszakos jelentőségű felfedezésről és a világszerte népbetegségnek számító daganatos betegség kezelésének új lehetőségeiről Hernádi Zoltán, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának professzora a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta, a nők halálozási statisztikájának második helyezettje a méhnyakrák.

 Magyarországon évente 1000-1200 új beteget regisztrálnak, az ehhez a daganattípushoz köthető halálesetek száma pedig évi 500-600. A leginkább veszélyeztetett korcsoport még mindig a 45-65 közötti populáció, sajnálatos módon a fiatalabbak között is ijesztő mértékű növekedést mutat a betegség.

Hernádi Zoltán professzor, aki a Debreceni Egyetem onkológiai tanszékvezetőjeként évek óta kutatja a virológusokkal közösen, milyen típusú fertőzéssel lehet kapcsolatban e halálos kór, hogyan lehet megelőzni, gyógyítani a bajt. A Debreceni Egyetem kutatócsoportja az elsők között hívta fel a tudományos világ figyelmét a méhnyakrák kialakulása és a humánpapillomavírus-fertőzés közötti ok-okozati összefüggésre.

A különféle tudományos laborokban végzett kísérletek igazolták: a hetvenféle HPV közül mintegy tíz rákkeltő. A debreceni kutatócsoport a terápia irányában indult el, a megelőzés lehetőségét vette górcső alá. Ez utóbbi kutatások ma már olyan fázisban vannak, hogy több gyógyszergyárban gyakorlatilag rendelkezésre áll olyan oltóanyag, amellyel megelőzhető a betegség. Az oltás lényege: a szervezet első védővonalát mozgósítja olyan módon, hogy a halálos ellenség, vagyis a vírus felismerésére és megsemmisítésére programozott antitestek termelődését stimulálja - foglalja össze a felfedezés történetét Hernádi Zoltán.

Gyógyszerháború várható
A rosszindulatú daganat kialakulásáért felelős HPV 16 és HPV 18, illetve a condylomát okozó másik két vírusvariáns ellen védő oltóanyag kifejlesztésében az amerikai Merck gyógyszerkonszern áll az élen, de szorosan nyomában van - és talán ma már kooperációban is - a francia-svájci Sanofi, továbbá csatlakozott a potenciális gyártók közé a jelenleg legnagyobb multinacionális cég, a svájci központú Roche is. A szaksajtó úgy véli: gyógyszerháborúnak nézünk elébe, mert egyes szakemberek a Merck szérumánál máris hatásosabbnak vélik a Sanofi készítményét, a Roche koktéljának hatásáról pedig egyelőre kiszivárogtatott információ sincsen.