• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Prága: bemószerolva

Hírek Forrás: Scrip

Brüsszel megintette Csehországot a multik panasza nyomán.

Az Európai Bizottság levélben figyelmeztette a prágai kormányt, hogy az ország gyógyszer-árszabással és -támogatással kapcsolatos rendelkezései nem igazodnak az Unió 89/105/EEC számú – a gyógyszerek árazásának áttekinthetőségéről, és a támogatási rendszerbe történő beillesztéséről szóló – irányelvéhez. Ugyancsak ellentétesek, úgymond, a Római Szerződés 28., az javak szabad mozgásáról rendelkező paragrafusával.

A cseh kormánynak két hónapja van a levél megválaszolására, ha pedig nem javít a helyzeten, újabb EU-figyelmeztetést kap. Amennyiben ezután sem hajtja végre a Brüsszel által kívánatosnak tekintett változásokat, az ügy az Európai Bíróság elé kerül.

A Bizottság támogatja a külföldi gyógyszergyártók prágai központú szövetségének (MAFS) panaszát, amelyet ez utóbbi március 22-én küldött el Brüsszelbe. A panasz annak az intenzív kampánynak volt a része, amelyet a MAFS a cseh egészségügyi minisztérium január 1-jén életbe léptetett támogatás-regulációja ellen indított. A szervezet azzal vádolta az akkori egészségügyi minisztert, dr. Milada Emmerovát, hogy döntéseit zárt ajtók mögött hozza, és figyelmen kívül hagyja a hatályos EU-jogszabályokat
A brüsszeli figyelmeztetés a tárca számára a lehető legkedvezőtlenebb pillanatban érkezett. A Cseh Köztársaságban az egészségügy folyamatos válságban van – nemrégiben ez vezetett Emmerova leváltásához, akinek utódját még mindig nem sikerült megtalálni.

A Bizottság levelére Zdenek Skromach cseh miniszterelnök-helyettes – egyben ügyvezető egészségügyi miniszter – reagált elsőként, amennyiben egy parlamenti meghallgatáson védelmébe vette kormányának gyógyszer-támogatási döntéseit. Mint mondotta, az egészségügyi tárca biztos abban, hogy rendelkezései és gyakorlata összhangban van az EU-regulációval.
Skromach ugyanakkor közölte, hogy leváltották a minisztérium gyógyszerügyi osztályának vezetőjét, Katerina Bartikovát, akinek utódjától azt várják, hogy alaposan vizsgálja meg az ügyet, és a lehető leghamarabb válaszoljon a Bizottságnak. Kijelentette: ha a Bizottság eljárást indít a cseh kormány ellen, lemond az egészségügyi miniszterségről.