• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Skót megfontolások: drágállják a hatékonyabb terápiát

Hírek Forrás: Scrip

Az Egyesült Királyságban a férfiak leggyakoribb rákbetegsége a prosztatarák Skóciában minden tizenötödik férfit érinti.

A Skót Gyógyszerkonzorcium (Scottish Medicine Consortium, SMC: gyógyszerügyi konzultációs szervezet) szerint a Sanofi-Aventis által gyártott, többek között a prosztatarák kezelésére szolgáló gyógyszer (hatóanyag: docetaxel) túlságosan drága, semhogy a skót társadalombiztosítás támogathatná.


Nyilatkozatában az SMC közölte az egészségügy szervezeteivel és a helyi gyógyszer- illetve gyógyászati bizottságokkal: nem ajánlja az állami egészségügyi szolgálatnak a prednisolonnal kombinált docetaxel alkalmazását a hormonterápiával szemben ellenálló áttétes prosztatarák (MHRPC) kezelésére.


Elismerte, hogy a hatóanyag hatásosabb (jobb túlélési esélyeket biztosít, eredményesebben enyhíti a fájdalmakat, hatékonyabban csökkenti a prosztata-specifikus antigén-szintet, jobb minőségbiztosítást tesz lehetővé) mint a jelenleg alkalmazott terápiák, de „a docetaxel költséghatékonysága a MHRPC-vel kapcsolatban nem bizonyított".


A Prostate Cancer Charity nevű társadalmi szervezet szerint a döntés „nagyon rossz hír" a skót férfiak számára, és álláspontja felülvizsgálatára szólította fel az SMC-t. John Neate, a PCH igazgatója leszögezte: a prosztatarák ügyét évek óta elhanyagolják és keveset költenek rá.


Az SMC a gyártó adataira alapozza állásfoglalását, de közölte: ha a Sanofi-Aventis kéri, ismét megvizsgálja azokat. Jelenleg azonban semmi sem mutat a gyártó efféle szándékára – írja a Scrip.


Az SMC képviselője mindazonáltal azt nyilatkozta a lapnak, hogy amennyiben a nemzeti gyógyászati minőségbiztosítási intézet (National Institute of Clinical Excellence, NICE) állásfoglalást adna ki a docetaxelnek a prosztatarák kezelésében történő alkalmazásáról, az „felülírná" a SMC döntését, s a Gyógyszerkonzorcium is magáévá tenné azt. A NICE egyébként gyorsított eljárásban vizsgálja ugyanennek a szernek hatékonyságát a korai mellrák terápiájában.


A [közigazgatási] egészségügyi bizottságok Skócia-szerte mostantól az év végéig mérlegelik, vajon akarják-e támogatni a Docetaxeles prosztatarák-kezelést. A glasgowi városi egészségügyi bizottság például már döntött is a támogatás mellett, tekintettel arra, hogy az Egyesült Királyságban a férfiak leggyakoribb rákbetegsége a prosztatarák, amely Skóciában minden tizenötödik férfit megtámad.