• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több növényi rost, jobb egészség

Hírek Forrás: MTI

A növényi rostban bőséges táplálkozás minden szempontból egészséges.

A korábbi tapasztalatokat részletes adatokkal megerősítő, új vizsgálatokat tartalmazó, a NIH-AARP Diet and Health Study elnevezésű összefoglaló tanulmányt az Archives of Internal Medicine közölte.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet a világ legnagyobb orvostudományi kutatóközpontja, melynek 27 osztálya a legkülönbözőbb betegségek vizsgálatát végzi. Vizsgálatukban az amerikai nyugdíjasok egyesülete (AARP) által kiküldött kérdőívekre leadott válaszokat elemezték. A szervezet 1995-96-ban 3,5 millió, a táplálkozási, életmódbéli szokásokról szóló kérdőívet küldött ki hat államban élő tagjainak.

Yik Yung Park és munkatársai kilenc évvel a kiindulási adatgyűjtést követően összesítették 388 000 nő és férfi halálozási statisztikáját. Ezt vetették egybe a kérdőíveknek a növényi rost fogyasztására vonatkozó adatokkal.

A rostban gazdag táplálkozás csökkenti a gyulladást, segíti a bélmozgást, mérsékli a vérnyomást és a vérzsírok szintjét, javítja a vércukorszintet, megkönnyíti a súlycsökkenést, és szerencsés esetben megköti a rosszindulatú daganatokat okozó kémiai anyagokat, melyek aztán kiürülnek a szervezetből.

A kutatók öt csoportba osztották a vizsgálati alanyok növényi rostfogyasztásra vonatkozó adatait. Az értékelés során kiderült, hogy a legtöbb rostot fogyasztó 20 százalék halálozási kockázata 22 százalékkal volt kisebb, mint a legkevesebb rostot fogyasztó 20 százaléké.

A vizsgálat kimutatta, hogy a rostdús étrend nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkentette, hanem a légúti kórképekét és a fertőző betegségekét is. Ez utóbbi eddig nem volt ismert. A férfiak csoportjában a rosszindulatú daganatok okozta halálozás is csökkent, de ez a nőkre nem vonatkozott.

Különösen a gabonafélék - barna rizs, kukorica, zab - élelmi rostjai bizonyultak a betegségek ellen hatásosnak.