• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ügyelet: mindenki másképp csinálja

Hírek Forrás: Magyar Hírlap

Az ügyeleti díj mértéke csak a háziorvosoknál éri el az EU-direktívának megfelelőt, a kórház dolgozóié nem.

Magyarországon a túlmunka díjazása és az a mód, ahogy beszámítják a nyugdíjba, különösen kedvezőtlen az egészségügyi dolgozóknak – állapította meg már 2002-ben az állampolgári jogok biztosa, Lenkovics Barnabás. Állásfoglalása nyomán kezdődött meg a kórházakban az ügyeleti rendszer kiváltása azzal, hogy műszakokban szervezték meg a munkát. A kisebb intézményekben azonban nem volt meg ehhez az anyagi fedezet. Becslések szerint, ha minden kórházban három műszak lenne, tízezerrel több orvosra lenne szükség az országban - írja a Magyar Hírlap a témáról készített összeállításában.


Magyar kórházak: mindenki másképp csinálja
„A komáromi Selye János Kórházban a jelenleg érvényes magyar jogszabályoknak megfelelően működik az ügyelet" – mondta Némedi Józsefné gazdasági igazgató. A hétköznapi ügyeletért az alapdíj hetven, hétvégiért nyolcvan, ünnepnapon ügyelésért pedig az alapdíj kilencven százalékát kapják az orvosok. Az ügyelet hossza hétközben tizenhat, hétvégén huszonnégy óra. Az ügyeleti díj mértéke csak a háziorvosoknál éri el az EU-direktívának megfelelőt, a kórház dolgozóié nem. A törvényben meghatározott időben sikerült az orvosokat ügyeletre beosztani. Egy orvosra havonta legfeljebb hat ügyelet jut.

A Hajdú-Bihar megyei kórházban másképp szabályozzák a sürgősségi és az egyéb osztályok ügyeleti rendjét. - A sürgősségi osztályon nincs ügyelet, a többi osztályon pedig az első két ügyelet díját a közalkalmazotti törvényben foglaltak alapján állapítjuk meg – mondta G. Kiss Gyula főigazgató. Az önként vállalt ügyeletért ennek ötven százalékát fizetik, az alapdíjon felül. Az ügyelet tizenhat órás.

Lekerült a napirendről az uniós munkaidő-direktíva módosítása
Az Európai Bíróság 2003-ban született ítéletére a tagállamok többsége azonnal az uniós munkaidő irányelv módosításával szeretett volna választ adni. Már 2004-ben megszületett az Európai Bizottság előterjesztése, amely a munkaidő és a pihenőidő mellett harmadik kategóriaként bevezette volna a készenléti időt is. A tagállamokra bízta volna, hogy a készenléti ügyelet nem aktív munkával töltött idejét munkaidőnek számítják-e vagy sem. Tavaly júniusra a módosított előterjesztés már lehetővé tette volna, hogy az inaktív időt az ügyeleti időben átlagosan munkával töltött órák levonásával számolják ki, és ne kelljen munkaidőként kifizetni. De kikötötte, hogy ez az inaktív idő nem számítható bele a heti pihenőidőbe.


Angliai munkavállalás a gyógyír a magyar orvosok bajaira?
Az érdeklődés az angliai ügyeleti posztok iránt egyre nő, de nem mindenkinek sikerül munkát kapnia – Tájékoztatta a Magyar Hírlapot Lugossy Péter, az orvosok angliai munkavállalását szervező Metafórum ügyvezetője. Az orvosok felvételét az nehezítette meg, hogy a brit kormány nemrég megszigorította a munkavállalás feltételeit, így aki nem beszél kitűnően angolul, kevésbé esélyes. Előny a nagyobb tapasztalat, de a szerencsét próbáló magyarok között sok a fiatal.