• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újabb 7 lépés - ezúttal a fogyatékkal élőknek

Hírek Forrás: Független Hírügynökség

A kormány újabb 7 lépésről döntött szerdai ülésén, így már 121 lépésre duzzadt a 100 lépés programja.

A szerdai döntés értelmében a kabinet 2010-ben és 2013-ban határozta meg az önkormányzati, illetve az állami intézmények akadálymentesítésének határidejét. 2013-ig így összesen 2872 épületet kell átalakítani. 2006-ban a rendelkezésre álló összeg 800 millió forint - tudósított a Független Hírügynökség.


A kabinet döntött egy új Országos Fogyatékosügyi Program létrehozásáról is, amely mindenek előtt a második Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) több száz milliárd forintjának felhasználását szabályozza.


További újítás, hogy jövőre a kabinet 50 millió forintból "fejlesztő iskolákat" hoz létre az 500 magyarországi súlyos-halmozottan fogyatékos és autista gyermek számára. A gyerekek heti 20 órában járhatnak iskolába, így szüleik is újra elkezdhetnek dolgozni.


A súlyosan-halmozottan fogyatékos vagy autista emberek számára az egészségügyi ellátást is fejleszti a kormány. 100 millió forintból két kórházban indul modellkísérlet speciális igényeik kielégítésére. Később minden megyében legalább egy ilyen kórházat kíván létrehozni az állam.


430 millió forint jut jövőre eddig nem támogatott gyógyászati segédeszközök terjesztésére: ezer-ezer látás- és hallásérült ember kap segítő eszközöket, valamint bővül a vakvezető-kutyák képzése, a jeltolmácsolás és 3 városban tájékozódást segítő rendszereket építenek ki.


20 új lakóotthont is kialakíttat a kormány. Minden megyében és a fővárosban is egy-egy, egyenként 8-12 ember befogadására alkalmas otthon épül 840 millió forintból. Ez 130 új munkahelyet teremt, valamint az eddig otthon dolgozó ápolók és szülők is visszatérhetnek a munkaerőpiacra.


Jövőre átalakul a szociális foglalkoztatási rendszer is: pályázati úton 6-8 ezer fő vállalhat munkát összesen 4 milliárd forint állami támogatásból. A résztvevők vagy munkarehabilitációs vagy fejlesztő-felkészítő foglalkoztatásba kerülnek. Az előbbinél minimum 4, maximum 6 órát dolgozhatnak, fizetésként pedig minimum meg kell kapják a mindenkori legkisebb kötelező munkadíj 30 százalékát. Utóbbinál maximum napi 8 vagy heti 40 órában lehet foglalkoztatni az embereket, legalább a minimálbérért.


A kormány döntése értelmében növekszik a ápolási díj is. Első ütemben január 1-től azok, akik 10 éve vagy régebb óta végzik fogyatékos hozzátartozójuk otthoni ápolását, a nyugdíjuk mellett is igényt tarthatnak az ápolási díjra. A második ütemben, szeptembertől a fokozott ápolást végzők ápolási díja a nyugdíjminimum 150 százalékára, 2007 szeptemberétől pedig 160 százalékra emelkedik.