Sokan úgy vélik, hogy saját és gyermekük egészségét megvédik, ha húsmentesen táplálkoznak, és kevés kalóriát vesznek magukhoz.
Épp ellenkezőleg. Bizonyos idő után az alacsony fehérje- és kalóriabevitel súlyos anyagcsere-zavarokat okoz.
Ügyeljen a kellő vas és B12 vitamin bevitelére, tartózkodjon sokat a szabadban, várandós és szoptató nők pedig gyermekük érdekében lehetőleg hagyjanak fel a vegetáriánus életmóddal.
Háztartásában használjon jódozott sót, különösen akkor, ha Ön soha vagy csak ritkán eszik halat és tejtermékeket. A gyermekeknek, várandós- és szoptatós nőknek még több jódra van szükségük, melyet akár tabletta formájában is bevihetnek szervezetükbe.
Szedjen B12-vitamint vagy egyen szójatermékeket! B12 vitamint az emberi szervezet nem tud előállítani, csak mikroorganizmusok állítanak elő. A mikroorganizmusokat elfogyasztják az állatok és mi az állati eredetű táplálékkal - melyeket a vegetáriánusok ritkán vagy soha nem fogyasztanak: húsok, halak, tejtermékek, tojás - jutunk B12 vitaminhoz.
Fogyasszon sok teljes kiőrlésű gabona (rozs-) készítményeket a megfelelő vas beviteléért. Erre alkalmasak a hüvelyesek (borsó, bab, lencse), a zöld zöldségek (brokkoli, spenót, káposzta, cukkíni), az édes kömény, a bogyós gyümölcsök és a gombafélék.
Az étkezések során igyon meg egy pohár narancslevet, ugyanis rengeteg C-vitamint tartalmaz, mely segít a vas felszívódásában. A fekete tea inkább megnehezíti, gátolja a folyamatot.
Vegetáriánusként ügyeljen arra, hogy ne egyen túl sok nyers kosztot: a főtt élelmiszer értékesebb a szervezet számára, s könnyebb megemészteni.