A szív- és érrendszeri betegségekből ered ma már a világ legtöbb országában a halálozások mintegy fele.
![]() |
Egy új vizsgálat eredményeit ismertették az American Heart Association (AHA) Cardiovascular Disease Epidemiology and Prevention idei kongresszusán. A tanulmányban többek között azt vizsgálták, hogy a reggelente az angolszász országokban szívesen fogyasztott cereáliák – kukoricapehely, zabpehely és legkülönbözőbb változataik – hogyan befolyásolják a szívelégtelenség későbbi megjelenésének esélyét.
Dr. Luc Djousse (Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School, Boston, USA) és munkatársai a csaknem 10.500 orvos-, fogorvos- és gyógyszerész egészségi állapotát vizsgáló óriástanulmány adatait dolgozták fel ilyen szempontból. A reggelente – általában hideg tejjel leöntve – kanalazott cereáliákat akkor vették megfelelően rostdúsnak, ha legalább 25 százalék korpát vagy zabot tartalmaztak. Az ilyen élelmiszerek rostban gazdagok és sok bennük a vitamin, a nyomelem és az antioxidáns.
Azoknak a doktoroknak, fogorvosoknak vagy patikusoknak, akik hetenként kettő-hat alkalommal kezdték a napot ilyen reggelivel, 22 százalékkal kisebb volt az esélye a szívelégtelenség kialakulására, mint azoknak, akik ritkábban fogyasztottak ilyen cereáliákat. Már akkor is érzékelhető volt a védőhatás, ha valaki csak hetenként egyszer evett reggelire ilyenféle növényi táplálékot: ezeknek a szívelégtelenség-kockázata is 14 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult azokéhoz képest, akik soha nem reggeliztek ilyen módon.
Dr. Djusse a kongresszusi előadáshoz készített sajtóanyagban hangsúlyozta, hogy a kukoricapehely, zabpehely alapú reggeli nem csak a gyerekeknek egészséges, hanem a felnőtteknek is igen hasznos. Az ilyen táplálék csökkenti a vérnyomást, a „rossz" koleszterin szintjét és a szívinfarktus kockázatát.
(Forrás: American Heart Association news release, 2007, March 9)