• nátha
  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Probiotikumok hatása Irritabilis Bél Szindrómában

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A kutatások szerint terápiás előnyt jelenthet a bélflóra probiotikumokkal történő helyreállítása.

Az Irritabilis Bél Szindróma (IBS) oka nem tisztázott pontosan. A ma elfogadott elmélet szerint létrejöttében alapvető tényezők a belek mozgási zavara és túlérzékenysége. Újabban egyre erősebben felmerül a szindróma kialakulását megelőző bélfertőzés szerepe. A klinikai kutatások számos újonnan diagnosztizált IBS betegnél igazolták a bakteriális gyomor-bélhurut szerepét és gyulladás mikroszkopikus jeleit a bélnyálkahártyában. A bélflóra eltérései miatt megváltozott emésztési folyamatok számos tünetért (puffadás, fokozott gázképződés, hasi feszülés, hasmenés) felelnek. Probiotikumok adására ezek rendeződnek, magyarázva a klinikai tünetek javulását.


Természetesen számos tanulmány, tudományos kutatás vizsgálta a hatás pontos részleteit. Kimutatták, hogy pl. a Bifidobaktérium infantis adásával a bélnyálkahártyában található gyulladást jelző anyagok (cytokinek) mennyisége csökkent a tünetek számottevő javulása mellett. A fertőzés után kialakuló IBS-ben a bélmozgási zavar probiotikum adásával rendezhető volt. Igazolták a bélfal túlézékenységének csökkentését Lactobacillus paraceasei-vel. A vizsgálatokban a hasi fájdalom csökkenése jelezte a túlérzékenység csökkenését.

Egy nagy vizsgálatban 362 IBS nőbetegen vizsgálták a Bifidobacterium infantis hatékonyságát, úgynevezett kettős-vak módszerrel (az egyik csoport hatóanyagot kapott, a másik csoport hatóanyagot nem tartalmazó ugyanolyan küllemű-és ízű készítményt – sem az orvos, sem a beteg nem tudta, hogy mi van a dobozban, így az adatok feldolgozását nem befolyásolta semmi).

 A 4 hetes vizsgálatban a hasi fájdalom-és diszkomfort, puffadás, székletszám és az elégtelen kiürülés érzése voltak a követett tünetek. A hatóanyagot tartalmazó készítmény sokkal hatásosabbnak bizonyult a másiknál. Mellékhatást vagy egyéb problémát nem észleltek.


Mindezek alapján joggal merült fel, hogy terápiás előnyt jelenthet a bélflóra probiotikumokkal történő helyreállítása. A probiotikumok – leginkább a Lactobacillusok és Bifidobaktériumok és ezek különböző kombinációja – lehetséges hatásai az immunrendszer serkentése és szabályozása, a bélmozgás befolyásolása, a gyulladásos folyamat csökkentése és a bélben zajló anyagcsere folyamatok helyreállítása. Az Lactobacillusok és Bifidobaktériumok képesek lebontani az epesavakat, csökkentve a nyálkahártya irritációját, melyek részben felelősek a hasmenés kialakulásáért. Az eddig megjelent klinikai tanulmányok alapján a probiotikumok ígéretes terápiás lehetőségnek mutatkoznak az IBS kezelésében.

Az irritábilis bél szindrómáról
A probiotikumokról

Legolvasottabb cikkeink