• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az élelmiszerek karcinogén anyag tartalma

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI - Panoráma

A természetes eredetű táplálékokban található karcinogén anyagok a sejtek örökítő anyagának változását okozzák, ami rendellenes működésben, daganatos átalakulásban is megnyilvánulhat - olvasható a kanadai Kingstonban működő Queen,s egyetem honlapján.

Az átlagemberek körében, a hétköznapi életben gyakran felmerül, hogy a "természetes" tápanyagok fogyasztása azért egészséges, mert a bennük található alkotóelemek, vegyületek még a daganatok, illetve akár más betegségek ellen is védő hatással rendelkeznek. Ezzel szemben dr. Poh-Gek Forkert sejtbiológus és munkatársainak kutatásai során az igazolódott, hogy az olyan mindennapi, bárki által gyakran fogyasztott táplálékban, mint amilyen a sajt, a joghurt, a kenyér vagy a bor, nyomokban ki lehet mutatni daganat kialakulását elősegítő (karcinogén) anyagot. A sok fokhagymát tartalmazó étrend ezzel szemben kedvező hatású lehet.

Dr. Forkert megfigyelése szerint a "természetes" eredetű táplálékokban található karcinogén anyagok hatására módosul, torzul a sejtek örökítő anyaga, ami elősegíti a kóros sejtburjánzást, a tumor kialakulását.

A kutatók munkájuk során egereken vizsgálták a vinil-karbamát hatását. Ez a vegyület etil-karbamát származék, egy olyan melléktermék, amely az alkoholtartalmú italok, valamint a sajtok, joghurtok gyártása során keletkezik, de a dohányban is megtalálható. Az említett szert 1950 és 1975 között Japánban betegek millióinak adták egy fájdalomcsillapító gyógyszer egyik hatóanyagaként. Adatok azonban nem szólnak arról, hogy ennek nyomán kiugróan megnőtt volna a tumorbetegek száma Japánban.
A kutatók tanulmányukban annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy nem kell tartani az elfogyasztott élelmiszer esetleges karcinogén hatásától, mivel a sejtbiológiai vizsgálatok alapján az is állítható: a csekély mennyiségben fogyasztott karcinogének - nagy valószínűséggel - nem jelentenek rákos kockázatot - olvasható a kanadai egyetemi honlapon.