A természetes eredetű táplálékokban található karcinogén anyagok a sejtek örökítő anyagának változását okozzák, ami rendellenes működésben, daganatos átalakulásban is megnyilvánulhat - olvasható a kanadai Kingstonban működő Queen,s egyetem honlapján.
![]() |
Dr. Forkert megfigyelése szerint a "természetes" eredetű táplálékokban található karcinogén anyagok hatására módosul, torzul a sejtek örökítő anyaga, ami elősegíti a kóros sejtburjánzást, a tumor kialakulását.
A kutatók munkájuk során egereken vizsgálták a vinil-karbamát hatását. Ez a vegyület etil-karbamát származék, egy olyan melléktermék, amely az alkoholtartalmú italok, valamint a sajtok, joghurtok gyártása során keletkezik, de a dohányban is megtalálható. Az említett szert 1950 és 1975 között Japánban betegek millióinak adták egy fájdalomcsillapító gyógyszer egyik hatóanyagaként. Adatok azonban nem szólnak arról, hogy ennek nyomán kiugróan megnőtt volna a tumorbetegek száma Japánban.
A kutatók tanulmányukban annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy nem kell tartani az elfogyasztott élelmiszer esetleges karcinogén hatásától, mivel a sejtbiológiai vizsgálatok alapján az is állítható: a csekély mennyiségben fogyasztott karcinogének - nagy valószínűséggel - nem jelentenek rákos kockázatot - olvasható a kanadai egyetemi honlapon.