• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A gyerekek az ellenséggel tartanak

Lapszemle Forrás: Heves Megyei Hírlap

Az ötlet nem rossz, csak az a baj, hogy megint a tetőtől kezdenék el építeni a házat.

Ellenség lett a só, a cukor, a zsír, így a leveskockát, a cukrozott üdítőt és a szörpöt, valamint az erős fűszereket is a közétkeztetésben kerülendő élelmiszerek közé sorolta az országos tiszti főorvos új, augusztustól érvényes ajánlásában. A közétkeztetést ellátó vállalkozások és az önkormányzatok szerint 30 százalékos nyersanyagár-emelésre is szükség lehet, ha az ÁNTSZ ajánlásait érvényesíteni akarják az étrend összeállításakor.

- Az ötlet nem rossz, csak az a baj, hogy megint a tetőtől kezdenék el építeni a házat - vélekedett Kósa László, a Mátra Party '98 Kft. vezetője, akinek cége évek óta biztosítja a gyöngyösi iskolások közétkeztetését. - Kevesen számolnak azzal, hogy önmagában kevés a menza megreformálása. A gyerekek többsége otthon sablonosan étkezik. Sokuk nem is ismeri az ételalapanyagokat, ezért hiába készítünk nekik egészségesnek mondott ételt, nem eszik meg. A cégvezető szerint a közétkeztetésben tapasztalt kudarcok ellen a szülők is sokat tehetnének, akkor talán a főzeléknek nem csak a 30 százaléka fogyna el egy-egy iskolai ebéd alkalmával.

- Nagy divat lett az egészséges táplálkozás. Ám kérdés, hogy mi az, ami egészségesnek számít. Nem mindegy, hogy honnan származik a zöldség, vagy hogyan permetezték a gyümölcsöt, illetve, hogy milyen összetevőkből készült a főzéshez alapanyagként használt termék. Ez utóbbi sokszor megdöbbentő. Véleményem szerint akkor beszélhetünk egészséges táplálkozásról, ha az ételek ellenőrzött és kiváló minőségű alapanyagból készülnek - hangsúlyozta Kósa László.

- A mai felnőttek egészségi állapota azt mutatja, honfitársaink többsége egyáltalán nem táplálkozik egészségesen. Ennek nem csak az az oka, hogy az emberek nem tudják, mit kellene enniük, hanem az is közrejátszik, hogy az egészséges ételek sokkal drágábbak, és még a diétán lévők sem engedhetik meg maguknak a sovány sajtot és sonkát. Az édesítőszerek árához képest pedig még a drága kristálycukor is olcsóbb - összegezte tapasztalatait dr. Rapi Judit gyöngyösi belgyógyász. - Drámai az emberek egészségi állapota: sok a cukorbeteg, az elhízott, a magas vérnyomásos. Nem csak a táplálkozással, hanem az egész életvitelünkkel baj van. Fontos, hogy a közétkeztetés ne a szülők igényeihez igazodjon, hanem legyen iránymutató és példaadó – tette hozzá.