• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A gyógyszerárak mellékhatásai

Lapszemle Forrás: nol.hu

Ötezer forinttal kevesebb gyógyszertámogatás jut egy betegekre.

Bár a kormányzati kommunikáció szerint a gyógyszerpiaci megszorítások miatt a betegek terhei nem nőhetnek, valójában fájó következményei is voltak a támogatáselvonásoknak – olvasható a nol.hu portálján.

Jobban tudható, hogy milyen volt a Fidesz gyógyszerpolitikájának hatása a gyártókra, mint hogy milyen következményekkel járt a gyógyításra. A gyártók pénzügyi mérlegéből könnyen kihüvelyezhető, mennyi veszteséget okozott nekik a különadó, a marketingdrágítás és kivált a társadalombiztosítás által elismert árak agresszív letörése, a betegek oldalán azonban bonyolultabb a kép

Mostanra ötezer forinttal jut kevesebb gyógyszertámogatás az átlagos hazai betegeknek, mint a kormányváltás évében – ezt az egészségbiztosító legfrissebb statisztikai évkönyve közli, s nagyjából ez a maximum, ami elmondható tényként arról, miként érintették az embereket a második Orbán-kormány gyógyszerpiaci megszorításai.

Az elmúlt három évben mintegy 2400 orvosság tűnt el a patikák polcairól – emeli ki a portál, megjegyezve azt is: ez önmagában is terápiaváltásra és egyes esetekben újabb költségviselésre kényszerítette a rászorulókat, a finanszírozói döntések átláthatatlansága miatt pedig megmondhatatlan: pontosan ki, milyen árat fizetett a Fidesz-kormány gyógyszer-politikai intézkedéseiért, és mindez összességében mennyire terhelte meg a betegek pénztárcáját.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (IGYE) adatai szerint a receptre kapható orvosságok harmada ma már kevesebbe kerül, mint egy buszjegy, azaz 350 forintnál biztosan olcsóbb. Ennek a halmaznak része az a gyógyszerkör is, amelyek árához 100 százalékos támogatást ad a biztosító, és a betegeknek csak az említett 300 forintos minimális térítési díjat kell fizetniük. Ez körülbelül 1700 készítmény. Az egészségbiztosító sajtóosztálya szerint pedig mindössze 382 orvosság olcsóbb, mint 300 forint.

Hiába takarít meg a biztosító a vaklicittel a támogatásokon, a pénzt nem költik új gyógyszerekre. Tizenöt készítmény, többek között leukémiaellenes, vérképzőszervi, onkológiai, légzőszervi készítmény vár hónapok, vagy akár évek óta arra, hogy hozzáférhetővé tegye itthon az egészségbiztosító – emiatt Jakab Zoltán, az IGYE elnöke tett szemrehányást a kormányzatnak még októberben a Világgazdaságnak adott interjújában.

A gyártó szervezet képviselője szerint a Széll Kálmán-terv nyomán ugyanis olyannyira szűkös lett a gyógyszerek támogatására fordítható keret, hogy abból egyszerűen nem biztosítható az újonnan megjelenő, bizonyítottan hatékony és biztonságos gyógyszerek finanszírozása. Magyarul: a biztosító nem ad támogatást a betegeknek ahhoz, hogy hozzájussanak ezekhez a gyógyszerekhez.

További részletek a nol.hu portálján olvashatók!

Legolvasottabb cikkeink